Ugrás a tartalomra

Pék Zoltán: Jövőre 16 milliárd dinárral rövidítik meg Vajdaságot

A 2014-re vonatkozó költségvetési tervezet szerint Vajdaságot ismét megfosztják annak a pénzösszegnek egy részétől, amely az alkotmány szerint megilletné – figyelmeztetett az Újvidéki Rádiónak nyilatkozva Pék Zoltán, a parlamenti pénzügyi bizottság tagja.

"Ami Vajdaságot illeti, sajnos eszerint a törvénytervezet szerint Vajdaság nem kapja meg azt a hét százalékot, ami jár neki. A tervezet szerint Vajdaság 40 milliárd dinárt kap majd, holott mintegy 56 milliárdot kellene kapnia. A különbség 16 milliárd, amit a nagyberuházásokra szánnának.

Tehát nem látom a nagyberuházásokra vonatkozó pénzeszközöket. A tervezetben szereplő eszközök olyanok, amelyeket mindenképp meg kell adniuk" – magyarázta Pék Zoltán.

Szemmel láthatólag tovább folytatódik tehát a már több éve tartó politikai huzavona a vajdasági költségvetés kapcsán, amelynek oka, hogy nincs törvényes kerete a tartomány bevételeinek. Noha ezt a törvényt még 2008. december 31. előtt meg kellett volna hozni, a kérdés mind a mai napig megoldásra vár.

Emlékeztetőül: az év elején egy munkacsoport alakult a szerb pénzügyminisztériumban, amelynek feladata a Vajdaság pénzeléséről szóló törvény kidolgozása, viszont ez a munkacsoport egyszer sem ült össze. Időközben változott az illetékes miniszter személye is, a tartományi kormány szerint pedig azóta nem is folyik kommunikáció a hatalom két szintje között.

A vajdasági parlamentben eközben kezdeményezték a vajdaság bevételeiről szóló platform meghozatalát, amiről november 8-án döntenek. Ez a platform a készítői szerint alapul szolgálhat a tartomány pénzelésére vonatkozó törvény létrehozásához.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm