Ugrás a tartalomra

Pásztor: megoldást találni Vajdaság kérdésére

A köztársasági és tartományi kormányzat között fennálló feszültség tovább erősödhet az alkotmánybíróság Vajdaság alapszabályának alkotmányosságát felülvizsgáló döntését követően, véli Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, s hozzátette, mindenképpen megoldást kell találni, hogy elkerülhetők legyenek a komolyabb következmények.
Amennyiben az alkotmánybíróság döntése elmarasztaló lesz a tartományi alapokmány alkotmányosságát illetően, Pásztor úgy fogalmazott, hogy "jogi szempontból a tartomány olyan lesz, mint a rosta, hiszen a tartományi adminisztráció működésének jogi keretét millió helyen lyuggatják ki".
Ebben az esetben "nem lesz jogi alapja" a tartományi szervek működésének, de a mindennapi élethez szükséges alapvető kérdések megoldásának sem, fogalmazott Pásztor az újvidéki Dnevniknek nyilatkozva, s mint mondta, "ennek már a fele sem tréfa, és végre valamilyen megoldást kell találni".
A tartomány alaptörvényének az alkotmánybíróság előtti megdöntése "nagyon problémás helyzetet" fog előidézni, mert ezzel "elkerekítenek egy amúgy is már meglehetősen nagyra nőtt problémát, nevezetesen a Belgrád és Újvidék közötti feszültséget, amelyről egyébként azt állítják, hogy nem létezik", emelte ki Pásztor, s hozzátette, ebben a kapcsolatban - ha reálisan szemlélik - igenis vannak problémák.
A tartományi képviselőház elnöke azt mondta, eddig nem volt meg a politikai akarat "az intézményes keretek között folyó párbeszédre" az alkotmánybíróságnak a Vajdaság illetékességeit elvitató döntése után.
Pásztor emlékeztetett arra is, hogy erről a problémáról nemrég Brüsszelben is említést tett a Štefan Fülével (bővítési biztos) és Jelko Kacinnal (szerbiia jelentétevő) folytatott megbeszélései során és elvetette a szerbiai politikai színtér néhány szereplőjének állítását, hogy ezzel voltaképpen a vajdasági kérdést próbálta meg internacionalizálni.

Szerző (Forrás)
Tanjug, Vajdaság Ma
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks