Ugrás a tartalomra

Pásztor István Újvidéken fogadta a Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagjait

A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagjait délután Újvidéken fogadta Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

A második világháborúban a Vajdaságban ártatlanul kivégzett magyar és szerb áldozatok emléke előtt is tisztelegtek az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagjai csütörtökön Csúrogon.

Potápi Árpád János (Fidesz) elnök – miután koszorút helyeztek el a Vajdaságban ártatlanul kivégzett magyarok tiszteletére állított csúrogi emlékműnél – újságíróknak elmondta: Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész bronz szoborkompozíciója nemcsak csúrogi áldozatokra emlékeztetett, hanem mindazokra, akiket 1944–45-ben meggyilkoltak a visszatérő szerb partizánok. „Nyugodtan kimondhatjuk, etnikai tisztogatást hajtottak végre”, népirtás történt – fogalmazott a politikus. Sosem szabad elfelednünk ezt a vérengzést, mert a történelem azt bizonyítja, bármikor, bárhol megtörténhetnek hasonló esetek – hangsúlyozta a honatya.

A képviselők virágot helyeztek el az 1942-es razziák során ártatlanul meggyilkolt szerb áldozatok emlékére a Topalov-raktárban kialakított múzeumban is.

Pénteken a testület tagjai tárgyalnak a belgrádi parlament diaszpórában és a régióban élő szerbek ügyeivel foglalkozó bizottságával, majd részt vesznek a bukovinai székelyek letelepedésének 130. évfordulója alkalmával szervezett ünnepségen Hertelendyfalván.

Szerző (Forrás)
MTI, Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt