Ugrás a tartalomra

Pásztor István mindenkit arra biztat, hogy jelentkezzen a 100 euróért

A pénz mindenkit egyformán megillet, a támogatáshoz nemcsak akkor lehet hozzájutni, ha a hatalmi pártokra szavaznak az előttünk álló választásokon - mondta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Minden felnőtt szerbiai állampolgárnak jár a 100 eurós támogatás, amelyet az állam a járványhelyzet miatt válságenyhítési juttatásként fizet ki május 15-től – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádióban. Először a nyugdíjasok és a szociális segélyre szorulók kapják meg, méghozzá automatikusan, másoknak jelentkezniük kell a támogatásért.

100 euró állami támogatás a koronavírus-járvány következményeinek orvoslására – ez az az összeg, ami minden felnőtt, bejelentett lakcímmel rendelkező szerbiai állampolgárnak jár – emelte ki Pásztor István. A VMSZ elnöke azt javasolja, hogy senki se mondjon le róla. A pénzhez nem csak azok juthatnak hozzá, akik egy adott pártra szavaznak. „Ne üljenek föl az emberek azoknak a mendemondáknak és azoknak a házalóknak, akik azt mondják, csak abban az esetben kapják meg a támogatást, a 100 eurót, hogy ha a Szerb Haladó Pártra szavaznak. Ne üljenek föl, hogy meg kell, hogy adják az igazolványszámukat, mert csak abban az esetben kapják meg a 100 eurót. Ez nem így van. Megint szeretném elmondani, aki ezzel visszaél, az az emberek bizalmával él vissza. És azért beszélek erről nyíltan és világosan, mert azt gondolom, hogy ez méltatlan. Azt gondolom, hogy méltatlan az embereket ilyen módon lebecsülni. Az emberek pontosan tudják, hogy választások lesznek. El fogják dönteni, kire fognak szavazni. De nem kell őket ebbe a helyzetbe hozni, van nekik elég bajuk különben is.”

A szomszéd már megkapta a csomagot, én pedig nem – ezzel még Pásztor Istvánt is többen megállították az utcán. A szabadkai kisnyugdíjasoknak járó csomagok eddig nem minden jogosulthoz jutottak el. A VMSZ elnöke azt mondta, a szabadkai önkormányzatnak végig kell vinnie a csomagosztási akciót, ugyanúgy, mint ahogyan azt más települések már megtették. „Elfogadhatatlan, hogy az országnak első és másodrendű polgárai legyenek. Ha van egy ajánlás, amit mindenki elfogadott, és az ajánlásnak a teljesítését a kevésbé tehetős önkormányzatok tekintetében az állam támogatta, megadta azt a forrást, amiből a csomagok beszerezhetők, és hogy ha ezt jóformán az összes önkormányzat meg tudta csinálni, és megcsinálta, akkor azt gondolom, hogy nincs egyetlenegy indok sem, ami miatt elfogadható volna, hogy ez Szabadkán a 16 ezer rászorult kisnyugdíjasnak ne kerüljön végrehajtásra.”

Pásztor István a rendkívüli helyzet feloldásáról is beszélt a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában. Azt mondta, végső ideje volt, hogy könnyítéseket határozzon meg az állam, eléggé megszenvedtük már a vírus elleni küzdelmet. Lassan minden normalizálódik, de semmiképpen sem rögtön. A határátlépés kérdése például most rendeződik, de szigorú feltételekhez kötött, szükség lesz majd a koronavírus-teszt elvégzésére. A politikus szerint azonban ez a rendelkezés sem marad hosszú ideig érvényben, átmeneti lesz, valószínűleg csak pár hétig tart majd, azután további kedvezményeket határoznak meg a határátlépés tekintetében.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks