Ugrás a tartalomra
2020.06.23 - 10:35

Pásztor István: 70 ezer választópolgár támogatta a VMSZ-t

Pásztor István: 70 ezer választópolgár támogatta a VMSZ-t

 60-70 százalékkal több szavazatot kapott az önkormányzati választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség, mint korábban – nyilatkozta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

A pártelnök elmondta, 70 ezer választópolgár támogatta a magyar pártot. Így Zentát, Magyarkanizsát és Topolyát sikerült megőrizni nagy számú többséggel.

Pásztor István elmondta, hogy Kishegyesen teljes a döntetlen a Szerb Haladó Párttal. A Szerbiai Szocialista Párt ott 1 mandátumhoz jutott. Sikernek könyvelte el az óbecsei és az adai szereplést is, itt 11-11 tanácsnoki helyett szerzett a VMSZ. A pártelnök Szabadka kapcsán elmondta, a választópolgárok szavazatának egyharmada a VMSZ listáján landolt. Azt remélték, a más nemzetiségű lakosok is átszavaznak majd, de az nem következett be nagyobb számban. A 22 megszerzett tanácsnoki hely a VKT-ben azonban elegendő arra, hogy felegyenesedjünk – tette hozzá Pásztor István. A VMSZ elnöke elmondta, ebből a pozícióból is meg tudják valósítani a kitűzött célokat. Arra kérte a szabadkai lakosokat, ne legyenek csalódottak, hanem legyenek büszkék arra, amit a közösség tagjai Szabadkán produkáltak.

„Azt gondolom, hogy ebből a pozícióból is képviselni tudjuk azt, amiről a kampányban beszéltünk. Ebből a pozícióból is meg tudjuk valósítani azokat a célkitűzéseket, amiket megfogalmaztunk. Ezzel a VMSZ-es listával Szabadka sokkal erősebb lesz. Ezzel a listával a képviselő testület sokkal erősebb lesz, ami nem csak nekünk jó, hanem az egész városnak.”

A VMSZ elnöke beszélt arról is, hogy folytatnák az együttműködést a Szerb Haladó Párttal. Mint mondta azért is, mert a magyar érdekérvényesítő erő ilyen mértékben megerősödött.

„Mi arra készülünk, hogy ha erre hajlandóság, nyitottság és elfogadási készség van, akkor azt az együttműködést, amit az elmúlt években folytattunk, azt folytatni tudjuk. Azt gondolom, hogy az elmúlt évek azt bizonyították, hogy ez nekünk is jó volt. Jó volt ez a Szerb Haladó Pártnak is. Jó volt Szerbiának és a két ország közötti kapcsolatnak is.”

Pásztor István elmondta, hogy köztársasági szinten az eddigi számítás szerint 9 képviselője lehet majd a Vajdasági Magyar Szövetségnek a szerbiai parlamentben. Ugyanakkor elmondta, hogy amennyiben változnának is a számok akkor is 8 képviselője lehet a pártnak. Tartományi szinten pedig a jelenlegi adatok alapján kétszer annyi képviselője lesz majd a tömörülésnek mint az előző összetételben - tette hozzá Pásztor István.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír