Ugrás a tartalomra

Pásztor Bálinttal is tárgyalt a bővítési biztos

Nem az új jogszabályok, új törvények meghozatala a feladat elsősorban a nemzeti közösségi jogérvényesítés terén, hanem a már létező törvények betartatása és alkalmazása, hangsúlyozta Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője a Štefan Fülével, az EU bővítési biztossal tartott találkozón. Pásztor szerint a kisebbségi akcióterv felállításán kívül rövidesen rendezni kell a nemzeti tanácsokra vonatkozó törvényt és a hosszú ideje húzódó részarányos foglalkoztatás kérdését is.

Štefan Füle, az Európai Unió bővítési biztosa a Tomislav Nikolić államfővel tartott találkozóját követően, tárgyalt Szerbia kormányfőjével, Aleksandar Vučićal is. „Kifejeztem Füle biztos úrnak Szerbia tervét, hogy a ránk eső munkát a lehető legrövidebb időn belül elvégezzük, hogy a részünkről elvárt dolgokat megtegyük. Természetesen a többi a tagállamoktól függ. Szerbia szorgalmasan fog dolgozni az elkövetkező periódusban.”

Füle az EU támogatásáról biztosította az államfőt a Szerbia előtt álló reformok bevezetését illetően. „Hangsúlyoztam az elnök úrnak, hogy teljesen elkötelezettek vagyunk, hogy segítséget nyújtsunk a reformok terén. Növelni fogjuk a támogatást Szerbia felé ebben az új fázisban. Technikai szakértelemmel segítjük Szerbia törvényeinek összehangolását az uniós jogalkotással, valamint, célzott anyagi segítséggel, amely Szerbia igényeihez igazodik, kifejezetten a szerb állampolgárok igényeihez.”

A bővítési biztos megbeszélésen vett részt az új szerb kormány minisztereivel is. Nikola Selaković igazságügyi miniszterrel, Nebojša Stefanović belügyminiszterrel és Ivica Dačićal, a diplomácia vezetőjével. Eszmecserét folytattak a csatlakozási tárgyalásokról, különösképp az igazságügyet, szabadságot és biztonságot érintő 24 fejezetről. Látogatásának folytatásában a szerb képviselőház elnökével, Maja Gojkovićal, valamint a képviselői csoportok vezetőivel tárgyalt Štefan Füle. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági frakcióvezetője a találkozón elmondta, hogy a párt legfontosabb feladatának a nemzeti közösségi jogérvényesítést tekinti. „Szerbiának akciótervet kell majd kidolgoznia Horvátországhoz hasonlóan a kisebbségi jogérvényesítés terén fennálló feladatok elvégzése érdekében. Ennek az akciótervnek tartalmaznia kell, hogy kinek milyen határidőn belül, milyen forrásokból, mit kell megoldania a kisebbségi jogérvényesítésre vonatkozóan.”

Pásztor Bálint szerint, a Szerb Haladó Párttal aláírt koalíciós szerződés jó alapját jelentheti az akciótervnek, mivel tételesen tartalmazza azokat a gondokat, amelyeket a szerbiai kormányzásnak meg kell oldania. A VMSZ frakcióvezetője biztosnak látja, hogy az egyik első módosuló törvény a nemzeti tanácsokra vonatkozó törvény lesz. A hosszú ideje elhanyagolt területekkel is foglalkozni kell, mint a részarányos foglakoztatás, ami szintén a koalíciós megállapodás részét képezi – mondta Pásztor Bálint.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks