Ugrás a tartalomra

Pastor: Želimo da budemo deo vlasti

BEOGRAD - Savez vojvođanskih Mađara spreman je da nakon 16. marta učestvuje u vlasti koju bi predvodila SNS ali istovremeno ne vidi razlog za prevremene pokrajinske izbore, jer je tamo u dobrim odnosima sa DS, kaže predsednik te stranke Ištvan Pastor, uveren da bi Statut Vojvodine sada lakše prošao nego pre nekoliko meseci.

Pastor, koji očekuje da SVM na parlamentarnim izborima osvoji pet poslaničkih mandata, kaže u intervjuu Tanjugu da oni "igraju otvorenih karata" i da SNS vide kao potencijalnog partnera nakon 16. marta, iako konkretnih razgovora još nije bilo.

Ipak, u svim razgovorima u protekle dve godine, kako je naveo, "ta dugoročna ambicija bila je naglašena". "Za vreme mandata vlade koja je sada u tehničkom statusu bilo je signala i otvorene mogućnosti da SVM postane deo parlamenatrne većine....Mislim da stvari idu u tom pravcu i da je to danas moguće", objašnjava Pastor.

To, objašnjava, ne znači borbu za pozicije i fotelje, već pošten odnos prema potencijalnim biračima, pri čemu SVM jasno kaže da želi da bude deo vlasti, jer je uveren da je u ovom delikatnom periodu za Srbiju od interesa da bude prisutan tamo gde se odlučuje.

To, s druge strane, ne znači ni da SVM želi, recimo, poziciju potpredsednika ili bilo kog ministra, napominje Pastor i dodaje da bi njegova stranka bila zadovoljna mestom državnog sekretara ili pomoćnika ministra i to u oblastima za koje su posebno zainteresovani, poput privrede, infrastrukture, poljorpivrede, zdravstva, manjinska prava.

Komentarišući čienjicu da je SVM promenila odnos prema naprednjacima, Pastor ističe da tu nije reč o stavu stranke, već Mađara, koji su uvideli da se u protekle dve godine počelo s rešavanjem problema uprkos drugačijim očekivanjima nakon formiranja vlade.

Primećuje, međutim, da bi za SVM kao manjinsku stranku bilo kobno da se vezuje na emotivnoj osnovi za one koji će možda za četiri ili osam godina doći u situaciju da ponovo dobiju poverenje većine srpskog društva.
"Iz razloga političke racionalnosti doneli smo odluku da želimo da budemo deo parlamentarne većine, to nije emotivna odluka već odluka vezana za našu ambiciju da realizujemo naš program", naglašava Pastor, koji veruje da odnos sa SNS može biti "krajnje pošten".

Govoreći o Statutu Vojvodine, Pastor kaže da raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora nije usporilo rad na tom dokumentu i da je 90 odsto stvari usaglašeno u stručnom smislu, ali da bi, premna njegovoj proceni, političko nadmetanje oko Statuta u predizbrnoj kampanji donelo više štete nego koristi i otežalo ceo posao.

Zato će, objašnjava, sačekati da prođu izbori i da se nakon konstituisanja republičkog parlamenta krene u konsultacije, jer iako su prevaziđene "litice na kojima se sve moglo nasukati", još ima nekoliko otvorenih pitanja, o kojima nije želeo u ovom trenutku da govori.

"Smatram da je šansa da se dogovorimo i za statut obezbedimo dvotrećinsku većinu u pokrajinskom parlamentu i apsolutnu u budućem republičkom parlamentu, pri čemu ne znam ni kakakv će biti sastav tog pralamenta, veća nego što su bili izgledi u decembru", ocenio je Pastor, uveren da bi ceo posao mogao da bude zavrsen do 6. juna.

On kaže da nije bilo kakva dvotrećinska većina cilj, već takva koja iza sebe ima apsolutnu većinu u republičkom parlamentu. "Da razgolitimo čitavu priču - potrebna je takva dvotrećinska većina koja znači istovremenu podršku i DS i opozicije, tu pre svega mislim na SNS.

Takva većina je važna u pokrajinskom parlamentu, jer obezbeđuje apsolutnu većinu na republičkom nivou na bazi pretpostavki koje danas imamo u odnosu na ishod republičkih izbora", precizira Pastor.

Na pitanja kako gleda na zahteve za promenu Ustava, koji bi definisao i položaj Vojvodine, od kojih su neki stigli i od njegovog pokrajinskog koalicionog partnera Bojana Pajtića, Pastor kaže da mu je drago što je Pajtić promenio mišljenje.

"Mi mislimo da Ustav treba menjati, a treba videti u kom delu i na koji način", smatra Pastor dodajući da to ne znači promenu stava stranke o tom pitanju, jer, kako kaže, SVM je i dalje zainteresovana da Vojvodina ima zakondavnu, izvršnu i delimično sudsku vlast, sa ekonomskom samostalnošću u okvirima Srbije.

Odnos SVM i demokrata u Vojvodini, kako ocenjuje, ni sada ni ubuduće ne bi trebalo da bude razlog za raspisivanje pokrajinskih izbora.
"Mi želimo da se držimo dogovora ne zato što smo zaljubljeni u partnera, već zato što život tako funkcioniše - ako se oko nečega dogovorimo treba da istrajemo".

Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine, priznaje da je DS umela u proteklom periodu da bude nekorektna prema njegovoj stranci, ali to vidi kao deo "uvreženog ponašanja budući da je DS navikla da kao dovoljno moćna i velika stranka može tako da se ponaša".

Koalicija je, vrdi, danas stabilna, barem što se tiče SVM i DS, a probleme ne očekuje ni zbog toga što je SVM u pojedinim lokalnim sredinama u koaliciji sa SNS, niti zbog toga što se eventualno može desiti na republičkom nivou.

Pastor, naime, ne očekuje da rezultat republičkih izbora utiče na odnose u Pokrajini, mada, primećuje, posledice izbornih nadmetanja sa demokratama, mogle bi učiniti čitavu situaciju fluidnijom nego što je to danas.

"To je ipak budućnost, a šta će se dešavati u predstojećim danima i nedeljama mislim da to niko danas ne zna", zaključio je Pastor.

Szerző (Forrás)
Mađar so
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját