Ugrás a tartalomra

Pastor: Sprečiti centralizaciju komora

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je danas da je apsolutno nedopustivo, neodgovorno i nepromišljeno dozvoliti likvidaciju dosadašnjeg sistema organizacije privrednih komora i oštro se usprotivio idejama o mogućoj centralizaciji komorskog sistema.

"Krajnje je neodgovorno da se po ubraznom postupku pre letnje pauze usvoji verzija zakona, a takve ambicije postoje, po kojem bi tri meseca od usvajanja trebalo da prestanu sa radom privredne komore Vojvodine, Beograda, regionalne privredne komore. Nedopustivo je da se na ovaj način na mala vrata zapečate vrata komora koje su decenijama stvarale poverenje kod svojih članova i snažno doprinele njihovom povezivanju", naglasio je Pastor i istakao da bi se procesom centralizacije komorskog sistema napravio ogroman korak unazad u odnosu na postojeće stanje.

Nakon upoznavanja sa radnim tekstom novog zakona o privrednim komorama, za koji postoje indicije da bi po hitnom postupku trebalo da se nađe na dnevnom redu sednice Narodne skupštine Republike Srbije, kao i nakon obavljenih razgovora i konsultacija sa pokrajinskim sekretarom za privredu Miroslavom Vasinom i predsednikom Privredne komore Vojvodine Ratkom Filipovićem, Pastor je ocenio da bi predviđena rešenja nanela nepopravljivu štetu postojećem komorskom sistemu, saopšteno je iz kabineta predsednika pokrajinskog parlamenta.

Ukazao je i da je pozivanje na evropske standarde, kao obrazloženje ponuđenih rešenja iz radne verzije novog zakona, istovremeno je "neistinito i besmisleno".

"Nesporno da se postojeći komorski sistem mora modernizovati, prilagoditi sadašnjem vremenu i savremenim privrednim tokovima, ali se to sigurno neće i ne može postići ukidanjem decentralizovanog komorskog sistema, prestankom rada postojećih privrednih komora, preuzimanjem njihovih prava i obaveza, imovine, poslovne dokumentacije", naveo je on.

Pastor je najavio da će, ukoliko ovaj radni tekst postane zvaničan tekst predloga zakona, insistirati na tome da se o ovoj temi izjasne nadležni odbori Skupštine AP Vojvodine, a zatim i pokrajinski parlament.

Szerző (Forrás)
Tanjug, RTV
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját