Ugrás a tartalomra

Pastor: Sa svakim se možemo takmičiti

Nakon Uskrsa se već može formirati nova Vlada, ali će prethodno Savez Vojvođanskih Mađara (SVM) potpisati koalicioni sporazum sa Srpskom Naprednom Strankom (SNS) o kojoj je već postignut sporazum. Ištvan Pastor, predsednik SVM-a je za Mađar so izjavio: pregovori o koaliciji nisu bili ni naročito teški, ali ni laki. „Prvi put smo bili u situaciji da u ovoj formi pregovaramo sa SNS. U svakome je bilo određena doza napetosti jer nismo znali sa sigurnošću kakvi će biti ti pregovori, kako će SNS reagovati na naše predloge. Napetost se osećala i tokom pregovora. Nismo znali na kakav će prijem od strane naprednjaka naići nađa ideja o promenama granica okruga, ideja o razvojnim regijama, ideja o zapošljavanju po proporcionalnom sistemu itd. Na primer tokom reforme javnog sektora bismo održali postojeće proporcije. O svim pitanjima smo razgovarali otvoreno. Ako ćemo sažeti u nekoliko reči rezultate pregovora, možemo izjaviti: načela koja smo izrazili u našem izbornom programu, koja su građani podržali sa 75 hiljada glasova su u osnovi ostali netaknuti, što znači da su pregovori bili uspešni” – naglasio je Pastor.

Na primedbu da je ovaj dogovor sklopljen sa bivšim radikalima i socijalistima, kao da više nije važna bliska prošlost, koja još živi u sećanju javnosti, Pastor odgovara: ovo je pitanje bitno u istoj meri kao što je bitno gde su sada oni, koji i danas žive u prošlosti. „O ovim pitanjima mogu razgovaratu istoričari, analitičari, oni koji su preživeli ta vremena. Može se razgovarati i o tome kako je moguće da su oni koji su pre samo pet godina imali podršku kao što je danas imaju naprednjaci, jedva prošli cenzus. Ali to nije naš posao. Naš je posao konstatovati da smo radili tako i toliko, da smo svoje interese branili u ovom naglavačke okrenutom svetu na način da smo opstali. Za ostvarivanje naših ciljeva danas je mnogo veća šansa nego što je bila u momentu kada smo te iste ciljeve stavili na papir” – dodao je Pastor.

Na pitanje zašto SVM nije želeo ministarska mesta, predsednik stranke odgovara: ono što su tražili je važnije za vojvođanske Mađare. „Za nas je bitno da svoj program ostvarimo. Da smo dobili potpredsedničko mesto u Vladi ili ministarstva ili predsedničku poziciju u Skupštini to bi za nas bilo manje nego ovo što smo tražili. Ubeđen sam da kao manjinska stranka moramo voditi računa o rešavanju problema a ne o personalnim pitanjima. Istovremeno ne smemo svoje vođenje politike fizički premestiti na republički nivo. Mi smo manjinska, regionalna stranka, koja ima interese na republičkom nivou, ali to ne znači da svoje vreme moramo provoditi u centralnoj Srbiji. A nismo ni spremni na ovakve izazove. Ako ja moram da odlazim u Pirot, u Vranje ili Lebane da rešavam probleme moram da se suočim sa činjenicom da nisam pripremljen za ovu vrstu zadataka, jer se dosad nisam bavio takvim problemima. Ako to važi za mene, verovatno važi i za mlađe političare SVM-a” – dodaje predsednik stranke.

Pastor je mišljenja da se Srbija u sledećih četiri godine mora suočiti sa realnošću. „Ceo sistem moramo promeniti, postaviti na racionalne osnove, treba doneti strože propise i voditi računa o tome da se isti ispoštuju. I moramo iskoristiti svaku, i najmanju šansu. Zbog toga nam je potrebna pozicija u vladajućoj većini. Na primer: mi smo u našem programu naglasili važnost jačanja privrednih parkova. U Subotici, u Senti, u Staroj Kanjiži, gde Mađari žive nije potrebna samo infrastruktura, nego su potrebne i fabrike, preduzeća. Vlada sad ove regione mora u istoj meri preporučivati za strana ulaganja kao i regione u centralnoj Srbiji” – naglasio je Pastor.

Na pitanje da li je koalicija sa naprednjacima rezultirala zahlađenjem odnosa sa Demokratskom Strankom, Pastor odgovara: odnosi sa koalicionim partnerom na pokrajinskom nivou su isti kao i ranije. „Nema probleme SVM sa demokratama, nego DS ima probleme sa samom sobom, koje ona mora da reši. Naš je interes da DS ojača, ali joj ne možemo pomoći u ovom procesu. To što smo se mi sa naprednjacima u Beogradu dogovorili ne znači da ćemo svoje odnose u Novom Sadu prekrajati”.

Pastor kaže da se pitanja statuta Vojvodine kreću u pravcu sanacije, a misli da je realno očekovati da se još tokom ove godine donese zakon o finansiranju pokrajine. „Siguran sam da se u ovom ciklusu moramo baviti i ustavnim pitanjima koja se tiču Vojvodine” – dodao je predsedik.

Szerző (Forrás)
Mađar so, foto:Tanjug (Sava Radovanović)
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt