Ugrás a tartalomra

Pastor: Prekinuti sa atmosferom ratnog stanja u društvu

SUBOTICA - U narednoj godini trebali bi prekinuti sa atmosferom ratnog stanja u društvu, jer u toj atmosferi nema ni privrednog rasta ni privredne aktivnosti, izjavio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

„U atmosferi ratnog stanja u društvu nema privrednog rasta, nema privredne aktivnosti, nego u ratnom stanju se ratuje. Mislim da ovoj zemlji treba izlazak iz tog ratnog stanja, treba jedan razuman odnos prema problemima i razumno traženje rešenja za te probleme” – rekao je Pastor novinarima pred sednicu Skupštine Regionalne privredne komore Subotica.

U sklopu ukupnog „brda problema”, prema Pastorovom mišljenju, za Vojvodinu je najznačajnije "konsolidacija ustavno-pravne i životne pozicije pokrajine".

Po njegovom mišljenju, to se može postići kroz usvajanje novog Statuta Vojvodine, nakon odluke Ustavnog suda, za koju je dodao da njen sadržaj i dalje nije poznat, zatim Zakona o nadležnostima, takođe u skladu sa odlukom Ustavnog suda, i Zakona o finansiranje Autonomne pokrajine Vojvodine.

„To su ta tri elementa brda problema koji su za nas posebno značajni. Oni mogu dovesti Vojvodinu, kao regiju u poziciju da može da vodi računa o sopstvenom razvoju i da za par godina napravimo nekakav iskorak. Daleko smo danas od te famozne priče o lokomotivi razvoja, ako budemo imali sreće i ako budemo mnogo više radili nego što danas radimo, za par godina možemo da ambicioniramo da postanemo nekada lokomotiva. Danas su za to šanse minimalne”, rekao je Pastor.

On je dodao da je u toku jučerašnjeg popodneva obavljen razgovor u Beogradu sa ministrom finansija Lazarom Krstićem, na kojem je dogovoreno da će još u toku ove godine republička Vlada formirati radnu grupu za izradu Zakona o finansiranju Vojvodine, kao i da se samoj izradi zakona pristupi početkom naredne godine.

„Mislim da trebamo prekinuti sa ukoštalom praksom da od te takozvane ustavne garancije nema ništa, da se ovde stvorena vrednost ne vraća ovde. Mislim da se to sistemski mora urediti i za to je ovaj zakon važan”, ocenio je Pastor.

Szerző (Forrás)
Tanjug, J. Pap
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát