Ugrás a tartalomra

Pastor pozvao na smirivanje strasti i kompromis

NOVI SAD: Predsednik skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelovao je danas na pokrajinsku vladu da odustane od toga da se na sledećoj sednici pokrajinske skupštine na dnevnom redu nađe Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, kako bi se stvorili uslovi za kompromis i smirila politička situacija u pokrajini.

"Jedino na taj način bili bi stvoreni uslovi za raspravu, kompromis i za poboljšanje tog dokumenta i jedino tako možemo da se razjasnimo i razgradimo zidove nepoverenja", rekao je Pastor na konferenciji za novinare.On je apelovao na političke činioce u Vojvodini da se postigne dogovor, kao što je to bilo zaključeno na sednici skupštinskog Kolegijuma održanog 9. aprila i da se rešenja ne traže kroz "ulično politiziranje".

"Znamo da su posledice svenarodnih mitinga užasno bolne i po svom trajanju dugotrajne", rekao je predsednik pokrajinske skupštine i zatražio da se o svim tim spornim pitanjima raspravlja u institucijama sistema i tu da se traži međusobno razumevanje i izlazak iz ove situacije.

Pastor je istakao da su burni događaji koji su povodom te Deklaracije nastali u proteklih 36 sati potvrdili ispravnost njegove odluke da odloži sednicu skupštine, ranije zakazanu za 10. april. Pastor je ocenio da je Deklaracija problematična i da taj dokument nosi čitav niz pitanja koja su proizvela lavinu sukobljavanja na političkoj sceni u Vojvodini

“Dospeli smo u ovu situaciju zato što je neko, na prepad, iznenada i nedovoljno promišljeno plasirao prema skupštini dokument - deklaraciju, koja je u dosta elemenata krajnje problematična”, istakao je Pastor. On je rekao da je stavio na stranu neke tvrdnje koje govore o tome da se ideja autonomije Vojvodine u tom dokumentu zloupotrebljava i koristi kao štit u ličnoj i stranačkoj odbrani, napominjući da “možda je to tako, a možda nije, ne znam”.

“Sigurno je da taj dodument nosi čitav niz pitanja koja su proizvela lavinu sporenja i sukobljavanja i to sukobljavanja iznad uobičajenog u politici”, kazao je Pastor, ocenivši krajnje problematičnom i samu koncepciju deklaracije u kojoj se, kako je rekao, mešaju načelna pitanja kao što su ustavno-pravni principi i “veoma prizemna”, poput izbora pravnih odbora nekih preduzeća.

On je osporio i navode u deklaraciji da su problemi Vojvodine počeli 2012. godine i upitao “a šta je bilo 2008. i zašto od tada do danas nema zakona o finansiranju pokrajine, zašto su proteklih pet godina uskraćivana budžetska sredstva Vojvodini i zašto nije donet zakon o javnoj svojini".

“Nakaradnost teksta deklaracije dovelo nas je do toga da je ovo veoma osetljivo i veoma značajno pitanje postalo predmet borbe za vlast a izgleda postaje i predmet i povod uličnog politiziranja”, ocenio je Pastor.On i upitao zar je moguće to da, makar koliko da je ta deklaracija problematična, “bude korišćena za ponovno traženje i pronalaženje nacionalnih neprijatelja” i da se lepe plakati koji kao posledicu imaju stvaranje atmosfere linča.

“Zar je moguće da nam se to dešava kada se kao društvo lomimo, donoseći odluke koje dugoročno opredeljuju sudbinu zemlje i sudbinu svih nas”, naglasio je predsednik Skupštine Vojvodine.

Pastor je vise puta ponovio da je bila ispravna njegova odluka o odlaganju skupštinske sednice, na kojoj je trebalo da se raspravlja o dokumentu koji je krajem prošle sedmice najavio predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, naglasivši da su ta odluka i potonji dogovor na sednici skupštinskog kolegijuma jedini ispravan put u traženju rešenja ove situacije.

Smirivanje tenzija, traženje što šireg konsenzusa o spornim pitanjima, u institucijama sistema, kako je bilo dogovoreno na kolegijumu, jedini je pravi put, kazao je Pastor, napominjući da, iako ne bude postignut dogovor o svakom pitanju, “takva rasprava će barem otkloniti opasnosti da gledamo jedan drugog preko nišana”.

Pastor je najavio da će biti kompletiran sastav skupštinskog Odbora za ustavno-pravna pitanja, uključivanjem u to telo i četiri istaknuta pravna stručnjaka van skupštinskog sastava i da će taj odbor otvoriti sva pitanja koja su aktuelna I koja se odnose na ustavno-pravni položaj Vojvodine.

On je napomenuo da je, posle sednice skupštinskog kolegijuma bio ubeđen da su se tenzije u vezi s deklaracijom smirile i da će stvari biti vraćene u normal, odnosno u institucionalne okvire ali je, kao je rekao, uprkos konsenzusu na tom skupu, stvari su se u poslednjih 36 sati otrgle kontroli i uzele drugačiji tok.
“Tok koji mene lično dosta zastrašuje. Tok u kojem teško da će neko dobiti, a postoji opasnost da svi gubimo”, upozorio je predsednik pokrajinske skupštine.

Szerző (Forrás)
Dnevnik, Tanjug
Többi hír