Ugrás a tartalomra

Pastor: Platforma osnova za razgovor

Platforma za izradu zakona o finansiranju Vojvodine, koja će se danas naći pred poslanicima, sigurno će biti usvojena, rekao predsednik pokrajinske skupštine Ištvan Pastor. Ovo treba da bude osnov za razgovore sa republičkom vladom, a ne kamen spoticanja u odnosima, ističe Pastor.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor očekuje da će platforma za izradu zakona o finansiranju AP Vojvodine, koja će se danas naći pred poslanicima, dobiti većinu i ističe da je ona osnov za razgovore sa republičkom vladom, a ne "kamen spoticanja u odnosima".

prethodili suprotni stavovi i ocene predstavnika vojvođanske vlasti i opozicije, Pastor je naglasio da svi mogu da se slože da je to dobar način rešavanja problema.

Pastor ističe da od 1. januara 2009. godine Skupština Republike Srbije kasni sa donošenjem ovog zakona, zbog čega svi trpe.

Prema njegovim rečima, donošenje ovakve platforme ne može biti "kamen spoticanja", već samo osnova za razgovor, koji treba voditi u vezi sa tim pitanjem.

"Ovom platformom dajemo dodatnu šansu za uspešnost razgovora i ubrzavamo ga, jer ne krećemo u potpunosti od nepoznatog nego dajemo podlogu", rekao je Pastor i dodao da se o pojedinim elementima mogu odmah dogovoriti, ali i da razgovore treba voditi dalje oko nekih drugih detalja.

Komentarišući stav opozicije da platforma predstavlja podrivanje poreskog sistema, Pastor je naveo da u Vojvodini postoji 45 lokalnih organa uprave koji ubiraju poreze i upitao zašto pokrajinski nivoi ne mogu imati poresku upravu, ako već lokalni mogu.

Kako kaže, odgovori na to su najčešće isti i potkovani strepnjom od odvajanja Pokrajine.

"Ne doživljavam to kao optužbe za separatizam, već kao element dokaza nemoći. Ako nemate druge argumente, nego ponavljate ono što se ponavljalo u proteklih 25 godina, onda mislim da to upućuje na kvalitet predloga o kojem razgovaramo", rekao je predsednik pokrajinske skupštine.

Pastor, ipak, smatra da platforma nema kapacitet da izvede Vojvođane na birališta i ističe da ona sigurno neće poslužiti kao osnov za raspisivanje izbora.

Na opaske da je donošenje ovakve platforme način da se pokaže jedinstvo vlasti, koja je donekle bila poljuljana njegovim izjavama na račun Demokratske stranke, Pastor kaže da je problematika mnogo značajnija da bi služila samo za tu nameru.

"Ovo nije ništa novo, ništa nije neuobičajeno, ali i oko sastavljanja platforme i oko diskusije, ubeđen sam da će danas, što se tiče izjašnjavanja oko platforme, postojati parlamentarna većina", naglasio je Pastor.

Nakon optužbi na račun demokrata, i izjave da podržava borbu i napore Aleksandra Vučića i da bi mogao u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, Pastor kaže da se njegova komunikacija sa DS-om odvija potpuno normalno.

"Komuniciram potpuno normalno kako svako komunicira sa svim ostalim igračima na političkoj sceni. Danas su vremena pomalo neobična i u tim neobičnim vremenima komunikacije su i malo neobične, ali to je sve u okvirima normale i ne škodi poslu kojim se bavimo", zaključio je Pastor.

Szerző (Forrás)
RTS
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt