Ugrás a tartalomra

Pastor: Platforma osnov za razgovor, a ne kamen spoticanja

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor očekuje da će platforma za izradu zakona o finansiranju AP Vojvodine, koja će se danas naći pred poslanicima, dobiti većinu i ističe da je ona osnov za razgovore sa republičkom vladom, a ne "kamen spoticanja u odnosima".

Uoči početka debate u Skupštini Vojvodine, kojoj su prethodili dijametralno suprotni stavovi i ocene predstavnika vojvođanske vlasti i opozicije izrečeni prethodnih dana, Pastor smatra da svi mogu da se slože da je to dobar način rešavanja problema.

Prema njegovim rečima, Skupština Srbije od 1. januara 2009. godine kasni sa donošenjem tog zakona, zbog čega trpe svi, pa je vreme da se to reši. "Ne mislim da platforma može da bude kamen spoticanja u odnosima, već osnova za razgovor, a jasno je da o tome treba razgovarati. Mi sa ovom platformom želimo da damo dodatnu šansu za razgovor", rekao je Pastor za RTS.

On je napomenuo da 45 lokalnih organa uprave u Vojvodini ubira poreze i upitao da ako to može lokalni nivo, zašto ne može pokrajinski. Pastor dodaje da drugačije stavove koji su se mogli čuti prethodnih dana ne doživlja kao optužbe za separatizam, ali da je reč o stavovima koji su se mnogo puta i ranije mogli čuti i da to govori o nedostatku argumenata.

Na pitanje da li platforma ima kapacitet da izede građane Vojvodine na birališta, Pastor je odgovorio odrično. "Platforma neće poslužiti kao osnov za raspisivanje izbora", naveo je predsednik vojvođanske skupštine.

Pastor je na pitanje da li je platforma pokušaj da se demonstrira jedinstvo pokrajisnke vlasti rekao da je "problematika krupnija, od toga da posluži samo za tu namenu", ali da je svaka parlamentarna rasprava provera postojanja većine. "Prilikom izjašnjavanja videće se da postoji parlamentarna većina", rekao je Pastor.

Govoreći o odnosima sa SNS, Pastor, koji je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je rekao da ta stranka od formiranja SNS ima saradnju sa naprednjacima, i da je pozicija SVM, koji je opozicija na republičkom nivou, konstruktivna.

Pastor je rekao da je komunikacija sa DS, sa kojom su u koaliciji na pokrajinskom nivou normalna i dodao da su danas "pomalo neobična vremena, pa su i kmunikacije na političkoj sceni malo neobične, ali da je sve to u okvirima normale i ne škodi poslu kojim se bave".

U platformi za izradu zakona o finansiranju APV, koju je predložila grupa poslanika vladajuće vojvođanske koalicije (DS-LSV-SVM), predlaže se, između ostalog, da neposredni porezi koji se ubiraju u Vojvodini ostaju u pokrajini.

Takođe se traži i da porez na dodatu vrednost - PDV i akcize pokrajina ubira do iznosa od sedam odsto republičkog budžeta, zagarantovanog Ustavom, dok bi ostatak bili prihodi Republike.

Te prihode prikupljala bi, kako je navedeno, posebna pokrajinska poreska administracija.

Szerző (Forrás)
Tanjug, J. Pap
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt