Ugrás a tartalomra

Pastor odložio sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o Deklaraciji

NOVI SAD -  Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor odložio je sednicu zakazanu za sredu, na kojoj je trebalo da se raspravlja o Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, saznaje Radio-televizije Vojvodine.

 Pastor je na konferenciji za novinare rekao da je ta odluka doneta u konsultacijama s poslaničkim grupama vladajuće većine i u dogovoru s predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem.

Pastor je ocenio da je potrebno da se smire tenzije i dodao da autonomija Vojvodine ne sme da bude predmet političkih prepucavanja.

Najavio je da će pre sednice parlamenta, u narednih nekoliko dana, biti održana sednica Odbora za ustavnopravna pitanja.

Pajtić odbacio optužbe o destabilizaciji Srbije

Pajtić je prethodno najavio da će pokrajinski parlament u sredu doneti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, jer "velika većina građana jasno vidi da se ta prava ne poštuju i povređuju".

"To najdirektnije utiče na interese građana Vojvodine. Narušavaju se i ranije stečena prava, što je nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi. Deklaracija će ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rešenja, slabi pravnu državu i evropsku demokratsku praksu. Time se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcionisanje odgovorne države", poručio je Pajtić u pisanoj izjavi za javnost.

On je odbacio optužbe političkih protivnika da deklaracija o zaštiti prava Vojvodine destabilizuje zemlju, ističući da su Vojvođani privrženi Srbiji i da to niko i ništa neće promeniti.

"Deklaracija o zaštiti Vojvodine je upravo posvećena obavezi svih državnih institucija da poštuju Ustav i zakone ove zemlje. Uređenje Republike Srbije, pa i položaj Vojvodine u njoj, jeste isključivo unutrašnje političko pitanje, a tekst deklaracije će biti upućen poslanicima u Skupštini Vojvodine i republičkim institucijama", rekao je Pajtić za Blic.

Pajtić je rekao i da je republička vlada počela da donosi odluke o ustupanju pokrajinske imovine lokalnim samoupravama u kojima su njihove stranačke kolege na vlasti i da još osuđuju pokrajinsku vlast što se buni zbog tog protivustavnog ponašanja.

"U institucijama koje bi po Zakonu o prenosu nadležnosti morale pripasti građanima Vojvodine ignoriše se zakon u potpunosti. Ovakav stepen bahatosti pojedinih organa na vlasti je neshvatljiv", rekao je Pajtić, zamenik predsednika Demokratske stranke.

SNS neće dozvoliti da se neko igra separatističkih igara

S druge strane, predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjavio je danas da ta stranka poštuje ustavom zagarantovanu autonomiju Vojvodine i Ustav Srbije i da nikome neće dozvoliti da se "igra separatističkih igara".

"Malo je problema Srbiji pa je sada bilo potrebno da bez ikakvog razloga i ikakvog povoda, valjda zato što nije po njihovoj volji neki direktor negde izabran, pokušavaju da kreiraju krizu i na severu Srbije" rekao je Vučić nakon sednice predsedništva stranke.

On je dodao da je interesantno da to šta građani misle većina medija pokušava da sakrije i naveo da je na lokalnim izborima u Kovinu SNS ubedljivo pobedila.

Vučić je precizirao da je na prethodnim izborima u Kovinu 2009. godine DS imala 26 odsto, SNS 18, dok je sinoć SNS ostvarila rezultat od 42,43 odsto naspram 9,04 odsto koje je osvojila koalicija DS, LDP i SPO.

"Možda je to slučajno, možda i ne odslikava volju građana, ali bi bilo bolje da se neki pozabave svojim legitimitetom umesto što razmišljaju kako i na koji način da podižu politička pitanja koja ili ne postoje ili niko ne vidi potrebu za tim" dodao je Vučić.

On je ukazao da verovatno od 1990. godine nijedna politička stranka nije imala ovakvu dominaciju, prednost i snagu u narodu kao što je ima SNS i dodao da to neće iskoristiti za jedno dobro istraživanje javnog mnjenja već da želi da tu snagu iskoristi da se nešto dobro uradi za građane.

Nova Srbija: Javno priznanje secesije Vojvodine

Nova Srbija ocenila je najavljenu deklaraciju vojvođanskih vlasti kao nameru pokrajinskog rukovodstva da na mala vrata pokuša secesiju Vojvodine.

U saopštenju te stranke se navodi da je deklaracija pokrajinskih vlasti prvo javno priznanje secesije severne srpske pokrajine.

"U trenutku kada se Srbija suočava sa jednom od najtežih odluka u svojoj novijoj istoriji i grčevito se bori za rasplet kosovske krize i nastavak evropskog puta, iz Vojvodine, od pokrajinskih vlasti, predvođenih Bojanom Pajtićem, dolazi prvo javno priznanje secesionističkih težnji", navodi se u saopštenju.

Po istom modelu, ističe se, crnogorski političari su 2002. godine tvrdili da nemaju nameru da se odvajaju od Srbije već da samo žele brži put ka Evropskoj uniji.

Ukazuje se i da Nova Srbija smatra da su Vojvodini potrebni pokrajinski izbori zbog istrage u Razvojnoj banci Vojvodine i Fondu za kapitalna ulaganja, kao i zbog toga što je pokrajinska vlada Vojvodinu i njene građane dovela do nezapamćenog siromaštva", navodi se u saopštenju.

Szerző (Forrás)
Beta, Blic
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt