Ugrás a tartalomra

Pastor: Ne smemo dozvoliti da nam gram vlasti bude teži od oke pameti

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor uputio je juče predsedniku Vlade Republike Srbije Ivici Dačiću tekst Platforme o polaznim osnovama za izradu Zakona o finansiranju AP Vojvodine, koja je doneta na poslednjoj sednici Skupštine APV, održanoj 8. novembra.

U pismu koje je, uz tekst Platforme, uputio predsedniku republičke vlade, predsednik Pastor predlaže da Vlada Republike Srbije i nadležno ministarstvo u što skorijem roku odrede članove Radne grupe koja bi, zajedno sa predstavnicima Vlade AP Vojvodine, pristupila izradi Nacrta zakona o finasiranju APV.

„Uveren sam da samo zajednički, rukovođeni etikom odgovornosti, možemo raditi na ostvarenju opšteg dobra za sve građane Republike Srbije i AP Vojvodine“, naveo je je Pastor i naglasio da se ulazi u šestu godinu kašnjenja u odnosu na rok propisan Ustavnim zakonom za donošenje Zakona o finansiranju APV.

On je u pismu naveo da se izradi i usvajanju Platforme pristupilo polazeći od činjenice da je jačanje poverenja u institucije pretpostavka jačanja pravne države.

„Podsećam da ni preporuka pod rednim brojem 37. Akcionog plana Vlade Republike Srbije za ispunjavanje preporuka Evropske komisije, (usvojen na sednici Vlade Republike Srbije 06. decembra 2012.) u kojoj se navodi da će Nacrt zakona o finansiranju AP Vojvodine, biti urađen u prvoj polovini 2013., takođe nije ispoštovana.
U ovom trenutku, u novembru 2013, ne samo da ne postoji Nacrt zakona, nego se što je još poraznije, nakon dva odlaganja, još uvek nije formirala ni Radna grupa zadužena za izradu Nacrta ovog zakona“, istakao je Pastor i dodao da Platforma koju je usvojena u Skupštini AP Vojvodine kao polazne osnove izrade Nacrta zakona o finansiranju AP Vojvodine predlaže principe: političke i fiskalne decentralizacije, kao i princip subsidijarnosti.

„Siguran sam da delimo iskreno uverenje da je Republika Srbija spremna da ne samo poštuje već i dosledno implementira i promoviše vrednosti EU, a donošenje Zakona o finansiranju APV svakako će biti jedan od pokazatelja poštovanja temeljnih evropskih standarda i vrednosti. Rukovođeni navedenim načelima, usvojenom Platformom definišemo sa jedne strane perspektivu i sa druge, okvir. Perspektivu legitimnih očekivanja i okvir za institucionalni dijalog. Ubeđen sam da iskren i politički odgovoran institucionalni dijalog može za rezultat imati Zakon kojim će se sistemski, celovito i konzistentno urediti pitanje finansiranja AP Vojvodine”, naglasio je predsednik Pastor.
On je ocenio i da je odgovornost ove generacije političara veoma velika.
„Potrebno je staviti tačku na lažne političke dileme, kao što su centralizam ili decentralizacija, i izmišljene strahove od nepostojećeg separatizma. Previše je političkih karijera građeno na mitomaniji i strahu od vojvođanskog separatizma, a političare koji su kao svoj politički kredo istakli borbu protiv autonomije Vojvodine, istorija zasluženo beleži tek u fusnoti, pamteći ih samo kao političke ignorante“, ocenio je Pastor i dodao da je potrebno ostvariti ravnotežu između političke stvarnosti i realnog života.

“Svestan sam da na svima nama, donosiocima političkih odluka leži velika odgovornost. Ali, duboko verujem da ima dovoljno mudrosti i da nećemo dozvoliti da nam „gram vlasti, bude teži i važniji nego oka pameti““, naglasio je Pastor.

 

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír