Ugrás a tartalomra

Pastor: Naša vlast je spremna da se suoči s problemima

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je u današnjem razgovoru s ambasadorom SAD u Beogradu Majklom Kirbijem da se u proteklih godinu dana u našoj zemlji i društvu dogodilo puno pozitivnih stvari koje ukazuju na spremnost aktuelne vlasti da se suoči sa problemima koji su dugoročno opterećivali našu zemlju.

On je rekao da se problemi mogu rešavati samo ako se sa njima suočimo i ako se o njima otvoreno razgovara, navedeno je u saopštenju biroa pokrajinske vlade za odnose s javnošću.

Mora se stvoriti klima otvorenog razgovora i dijaloga, koji se "ne smeju voditi na ulici i svesti na stranačka prepucavanja", kazao je Pastor i dodao da "vođeni upravo takvim uverenjem smo učinili dosta napora da priču o Deklaraciji o ustavnim i zakonskim pravima AP Vojvodine vratimo u institucionalne okvire, koristeći se sredstvima parlamentarne demokratije".

On je u razgovoru sa Kirbijem napomenuo da je posle 12 godina formiran, u punom sastavu, Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine koji je, uz pomoć eksperata iz oblasti ustavnog prava, izrekao svoj stav o toj deklaraciji i koji će "nastaviti da se bavi traženjem i nuđenjem rešenja za sva ostala otvorena pitanja".

Pastor je naglasio da, uz sve zadrške koje je imao i ima u odnosu na Deklaraciju, taj dokument doživljava kao nameru da se ukaže na probleme koji realno postoje i o kojima se mora razgovarati.

Upravo iz tog razloga, kako je dodao, uputio je tekst deklaracije Vladi Srbije, predsedniku Narodne skupštine i ministarstvima čijeg se delokruga rada dotiču pojedini delovi tog teksta.

Otvoren razgovor, sagledavanje realnosti i traženje rešenja je jedini ispravan način za rešavanje problema koje Vojvodina ima, istakao je Pastor.

Ambasador Kirbi istakao je prednosti Vojvodine kao višenacionalnog i multikulturalnog regiona, dodajući da bi Srbija, u svetlu slanja slike o sebi u svet, trebalo da iskoristi taj potencijal.

On je ukazao da su ekonomski problemi ti koji najviše muče građane naše zemlje i da bi se njihovom ublažavanju i rešavanju trebalo posvetiti u punom kapacitetu, pre svega pokretanjem privrede, poljoprivrede i industrije, navedeno je u saopštenju.

Pastor i Kirbi su se saglasili da su koraci koje Srbija pravi na putanji prema EU veoma ohrabrujući i da daju povod za optimizam u pogledu bolje budućnosti građana.

Szerző (Forrás)
Tanjug, Blic
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP