Ugrás a tartalomra

Pastor i Stefanović za jačanje institucionalnog dijaloga

Institucionalna saradnja između pokrajinskog i nacionalnog parlamenta je efikasna i na visokom nivou, ocenili su danas predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović i najavili da će zajednički i dalje raditi na njenom jačanju. 

 Predsednik Stefanović je, zajedno sa Majklom Devenportom, šefom delegacije EU u Republici Srbiji, Brankom Ružićem, ministrom bez portfelja u Vladi Republike Srbije zaduženim za evropske integracije i Tanjom Miščević, šeficom Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU, učestvovao na tematskoj sednici Skupštine AP Vojvodine posvećenoj procesu evropskih integracija Srbije. 

 Na konferenciji za medije, Pastor je naglasio da je ova tematska sednica, treća po redu, sazvana sa željom da se pokrajinski poslanici, javnost i građani Vojvodine podrobnije upoznaju sa pregovaračkim procesom. 

 „Saradnja Skupštine Vojvodine i Skupštine Srbije je bogata i pozitivna i to je veoma značano jer ne vidimo drugu mogućnost, sem institucionalne saradnje, da tražimo i pronalazimo rešenja na sva otvorena pitanja. Rasprava u Skupštini Srbiji o republičkom budžetu, u kojoj sam u četvrtak učestvovao obrazlažući naše amandamane, pokazala je da je međusobno razumevanje danas mnogo bolje nego što je bilo pre godinu dana. Skupština Vojvodine je odana takvoj vrsti saradnje i traženju rešenja na sva otvorena pitanja kroz institucije“, naglasio je Pastor. 

On je istakao da bi u narednih šest meseci trebalo rešiti jedan izuzetno težak zadatak. 

 „Imamo paket otvorenih pitanja koji se sastoji iz minumun tri elemanata. Prvi elemenat vezan je za Statut APV, drugi za zakon o finansiranju pokrajine, a treći za zakon o nadležnostima. To je veliki zalogaj i zadatak koji možemo rešiti samo saradnjom, samo permanetnim dogovaranjem i traženjem rešenja. U sledećih šest meseci ovaj posao  moramo okončati uspešno jer će inače doći do urušavanje značajnog dela pravnog poretka Republike Srbije što, siguran sam, niko od nas ne želi da se dogodi“, naveo je Pastor. 

 Predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović istakao je da se danas i u Skupštini Vojvodine, i u Skupštini Srbije , raspravlja o pitanju koje je od suštinske važnosti za našu budućnost, a to je pitanje priključivanja Srbije EU. 

 „Skupština Srbije danas razmatra Predlog rezolucije o ulozi Narodne skupštine i načelima u pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji jer je veoma važno da parlament ima značajnu ulogu u procesu pregovora. Naš cilj je, kako smo to naveli u rezoluciji, i kako to Republika Srbija već duže vreme čini, da što pre i efikasnije idemo kao EU i da već 2020. godine budemo njen punopravni član. To ne podrazumeva da nešto izreknemo, napišemo na papir ili usvojimo u Skupštini, to podrazumeva da sprovedemo strukturne reforme i menjamo naše društvo“, naglasio je Stefanović i naglasio da su vladavinu prava, borba protiv korupcije i kriminala, jačanje institucija vrednosti za koje se treba borirti svakog dana i u svakom trenutku. 

 Stefanović je istakao da i Narodna skupština Republike Srbije, kao i Skupština APV, imaju svoje i veoma važne uloge u procesu evropskih integracija s ciljem da se poboljša i ojača pozicija naše zemlje u tom procesu. 

 „Sve se svodi na to da mi koje su građani izabrali učinimo sve što možemo kako bio oni živeli bolje u svojoj zemlji. Sve ostalo je manje važno“, rekao je Stefanović.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát