Ugrás a tartalomra

Pastor i Pajtić: Ne trebaju nam izbori, već promena Ustava

NOVI SAD -Predsednici Skupštine i Vlade Vojvodine, Ištvan Pastor i Bojan Pajtić ocenili su danas da odluka Ustavnog suda Srbije (USS) da ospori pojedine odredbe Statuta Vojvodine ne može biti argument za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, već je još jedan dokaz da Ustav Srbije treba menjati. Funkcioner Srpske napredne stranke i potpredsednik pokrajinskog parlamenta Đorđe Milićević izjavio je prethodno da odluku Ustavnog suda o osporavanju dela odredbi Statuta Vojvodine u toj stranci vide kao korak bliže vanrednim pokrajinskim izborima.

Pastor i Pajtić su na zajedničkoj konferenciji za novinare naveli da ne žele da učestvuju u dnevno-političkim prepirkama o Statutu Vojvodine, i rekli da će nadležna pokrajinska tela početi usklađivanje Statuta sa Ustavom, za šta će u pomoć pozvati najbolje pravne stručnjake.

Ukazali su da odgovornost za neustavne odredbe Statuta Vojvodine podjednako snose i Skupština Vojvodine koja ga je usvojila, i Skupština Srbije koja ga je potvrdila.

Ocenili su da je odluka Ustavnog suda o Statutu još jedan dokaz da se Srbija, ukoliko zaista iskreno želi da bude deo Evropske unije, mora hitno pozabaviti pitanjem održivosti ovakvog ustavno-pravnog sistema i ovakvog Ustava.

Ištvan Pastor je rekao da paralelno sa radom na usklađivanju Statuta sa odlukom US S treba raditi i na donošenju zakona o nadležnosti Vojvodine, čije je odredbe USS takođe ranije osporio, kao i na donošenju zakona o finansiranju Vojvodine, koji je trebalo da bude donet još 2008. godine.

On je rekao da su mnogi očekivali da će USS u potpunosti staviti van snage vojvođanski Statut, ali se to nije desilo, već on ostaje u celosti u primeni u narednih šest meseci.

Pastor je istakao da je za Vojvodinu veoma važno što se u saopštenju USS-a jasno navodi da je neosporno pravo građana Vojvodine na autonomiju.

"To je ustavno pravo, rekao je Ustavni sud, što je za nas veoma važno, jer smo permanentno bili izloženi osporavanjima prava Vojvodine na autonomiju", kazao je Pastor.

Naveo je da je iz USS-a dobio obaveštenje da će kompletna odluka o Statutu biti dostavljena Skupštini Vojvodine do narednog petka i najavio da će nakon toga sazvati sednicu Odbora za ustavno-pravna pitanja pokrajinskog parlamenta.

"Odluku USS-a ne doživljavamo kao političko već kao stručno pitanje pa ćemo pozvati najbolje pravne stručnjake da se uključe u rad", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, odluka USS-a je još jedna potvrda da je neophodno sesti i razgovarati na relaciji pokrajina-republika, jer Skupština Vojvodine usvaja Statut a Skupština Srbije daje saglasnost na njega.

"Značajan deo naših problema proističe iz nedorečenosti onih ustavnih odredbi koje se odnose na Statut Vojvodine", kazao je Pastor.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da je odluka USS-a još jedna potvrda da Srbija nije u stanju da se oslobodi centralističkog koncepta upravljanja.

On je rekao da su sudije USS-a bile izložene neprestanom političkom pritisku da u celosti obore Statut Vojvodine i pohvalio one sudije koji su odolele takvim pritiscima.

"Sudija koji je učestvovao u podnošenju predstavke za ocenu ustavnosti Statuta, bio je i jedan od sudija koji su odlučivali o ustavnosti Statuta. To je principi 'kadija te tuži, kadija ti sudi', tako da je odluka USS-a mogla biti i gora", rekao je Pajtić.

Dodao je da očekuje da USS pokaže isti stepen ažurnosti i energičnosti i da donese odluku o pokrajinskoj inicijativi za ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu, koji je "na dramatičan način oštetio građane Vojvodine i očigledno je protivustavan".

Pajtić je naveo da ne postoji nikakva formalna veza između odluke US S-a i vanrednih pokrajinskih izbora.

"Pokrajinski izbori se organizuju prema Odluci o raspisivanju izbora i prema Ustavu, a ne na osnovu Statuta", rekao je Pajtić i dodao da pokrajinska administracija neće učestvovati u dnevno-političkim prepucavanjima na tu temu.

SNS: Korak bliže izborima

Funkcioner Srpske napredne stranke i potpredsednik pokrajinskog parlamenta Đorđe Milićević izjavio je prethodno da odluku Ustavnog suda o osporavanju dela odredbi Statuta Vojvodine u toj stranci vide kao korak bliže vanrednim pokrajinskim izborima.

"Ova odluka potvrđuje da su pokrajinski izbori nužni, kako bi onda novi saziv Skupštine Vojvodine utvrdio novi predlog zakona o nadležnostima, novi statut i zakon o finanisranju, čime bi se funkcionisanje pokrajine vratilo u ustavno-pravni okvir Srbije", rekao je Milićević na današnjoj konferenciji za novinare SNS u Novom Sadu.

DSS: Odluka dobra, dug rok za usklađivanje

Demokratska stranka Srbije pozdravila je danas odluku Ustavnog suda Srbije o statutu Vojvodine, ali i kritikovala to što je Ustavni sud ostavio šest meseci da se statut Vojvodine uskladi sa najvišim pravnim aktom.

Šef poslanika DSS Slobodan Samardžić rekao je novinarima u Skupštini Srbije da je odluka Ustavnog suda pokazala da je pravda spora, ali ipak pravična.

Međutim, Samardžić smatra da nema mesta da se šest meseci prolongira stupanje na snagu odluke USS, budući da je DSS pre četiri godine podneo zahtev za ocenu ustavnosti Statuta i Zakona o nadležnostima Vojvodine i da je prošlo godinu i po dana kada je Ustavni sud van snage stavio 22 odredbe tog zakona.

"Na Vladi Srbije bilo je da pripremi izmene zakona o nadležnostima i da on bude okvir za brzo pripremanje nacrta statuta. Postojala je pravna osnova da se ceo proces brže odvija", rekao je Samardžić.

On je ocenio da je taktika vlasti u Vojvodini bila da se odugovlači, ali da je problem što Vlada Srbije nije učinila taj posao kako bi se ceo proces brže odvijao i upitao zašto se odugovlači kada je reč o tako važnom pitanju.

"DSS načelno pozdravlja odluku Ustavnog suda, ali imamo razloga da gajimo nepoverenje prema toj ustanovi, jer se pokazala i u drugim slučajevima kao troma, spora i političkim uticajima podložna institucija. Tu pre svega mislim na sporazume između Beograda i Prištine", rekao je Samardžić.

Vojvođanska partija: Još jedan korak ka konačnom ukidanju autonomije

Vojvođanska partija ocenila je danas da odluka Ustavnog suda Srbije da ospori pojedine odredbe Statuta Vojvodine predstavlja još jedan korak ka konačnom ukidanju autonomije te pokrajine.

Vojvođanska partija je u saopštenju ocenila da je odluka Ustavnog suda još jedan argument za stav te partije da Vojvodina treba da bude republika u okviru federalne države Srbije.

Ustavni sud juče je odlučio da proglasi neustavnim pojedine odredbe Statuta Vojvodine i da pokrajinskoj i Narodnoj skupštini da rok od šest meseci da taj akt usklade sa Ustavom.

Szerző (Forrás)
RTV, Tanjug, Beta
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm