Ugrás a tartalomra

Pastor: Finasijska autonomija ne znači rastakanje već jačanje države

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je danas da su iskustva i informacije o funkcionisanju regionalne autonomije, koje su na današnjoj sednici sa poslanicima pokrajinskog parlamenta podelili predstavnici italijanske regije Lombardija, izuzetno dragocene kao primer dobre prakse.

„Susrećemo sa vellikim izazovima vezanim za popunjavanje garantovanog ustavno-pravnog okvira autonomije Vojvodine, naročito u fazi izrade zakona o finansiranju, i u momentu usvajanja budžeta za sledeću godinu.

S tog aspekta, veoma je bilo dragoceno da saznamo kako sve to funkcioniše u Lombardiji.Tokom današnjih izlaganja gostiju iz Lombardije svi su mogli da čuju da finansijska decentralizacija i finansijska autonomija ne znače rastakanje države, ne znače razbijanje poreskog sistema, ne znače slabljenje, nego upravo znače sve suprotno od onoga kako se to ovde kod nas tvrdi“, rekao je predsednik Pastor na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno sa predsednikom Parlamenta Lombardije Rafaele Kataneom. 

Pastor je ocenio da današnja tematska sednica Skupštine APV, na kojoj su predstavljena iskustva Lombardije u funkcionisanju njihove autonomije, neće rešiti probleme koje Vojvodina ima, ali da snažno može doprineti da se zalaganje za popunjavanje okvira vojvođanske autonomije drugačije doživljava u političkom diskursu.

Pastor je najavio i da će sledeće nedelje biti održana sednica Skupštine APV na kojoj će se razmatrati amandmani na predlog republičkog bužeta za 2014. godinu.

„Mislim da je to legitiman institucionalan način izražavanja regionalne ambicije. Želimo da zauzemo stavove i da ih zastupamo u republičkom parlamentu u raspravi povodom usvajanja budžeta za 2014. godinu, kako bi stvorili pretpostavke da imamo budžet koji odgovara ustavnoj garanciji od sedam odsto“, naveo je Pastor. 

Predsednik Parlamenta Lombardije Rafaele Kataneo istakao je da je mogućnost da se obrati poslanicima Skupštine APV doživeo kao veliku privilegiju. „Kako se gradi Evropa? Da li se gradi samo u Briselu, samo preko Evropskog parlamenta, samo preko odnosa država?

Apsolutno ne. Smatram da se Evropa gradi kroz odnos regija koje pripadaju Evropi, nekih popout Lombardije koja je tu od samog početka i nekih kao Vojvodina, koje će nadam se uskoro, kao sastavni deo Republike Srbije, ući u sastav Evrope. Ovde sam vrlo rado jer mi ovde danas gradimo Evropu“, rekao je Kataneo. On je ocenio da su nacionalne države i Evropa „kao odela koja nosimo“. 

„Potrebno je imati kroj, potrebno je iseći materijal, ali je potrebno i imati konac koji će pažljivo da spoji svaki delić tog odela. Snaga tih veza i snaga konca je snaga odela, a odelo EU zavisi od naših veza koje danas ovde razvijamo.

Prvi končići koje moramo da uvežemo jesu naši građani i moramo da ostvarimo prijateljstvo između njih, a ovo što danas radimo svakako doprinosi tome“, naglasio je predsednik Parlamenta Lombardije i dodao da tu saradnju treba upotpuniti i saradnjom privrednika, institucionalnom, kulturnom i drugim oblicima saradnje.

„ I Lombardija od Vojvodine ima mnogo toga da nauči jer je Vojvodina uvek bila mesto gde su zajedno živele različite tradicije, kulture, narodi.

To je oblast koja se nalazi na granici između zapada i istoka, i oblast koja je naučila šta znači živeti zajednički. To smatram za najveću vrednost Vojvodine“, istakao je Kataneo. 

Delegacija italijanske regije Lombardija, predvođena predsednikom Kataneom, pre početka tematske sednice Skupštine APV „Primer dobre prakse: autonomija Lombardije“, održala je i radni sastanak sa predsednikom Pastorom, potpredsednicima Skupštine APV Branislavom Belić, Anom Tomanovom Makanovom, Đorđem Milićevićem, Dušanom Jakovljevim i Milivojem Vrebalovim i sekretarom Skupštine APV Miloradom Gašićem. 

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről