Ugrás a tartalomra

Pastor: Civilne straže, veliki bezbednosni rizik

Savez vojvođanskih Mađara se najoštrije ograđuje od ideje o formiranju civilnih straža u vojvođanskim mestima gde je evidentiran veći broj krađa, rekao je danas novinarima predsednik te stranke Ištvan Pastor.
Civilne straže po njegovom mišljenju sa sobom nose veliki bezbednosni rizik, i njihovo prisustvo proizvodi napetost.

Pastor upozorava da to ne sme da postane praksa, jer organizovanje civilnih straža sa sobom može da povuče i formiranje nekih drugih grupacija, a to ne vodi ničemu dobrom.

"Javnost ima važnu ulogu u rešavanju tog problema, ali niko nema pravo da okuplja ljude koji u grupu koja treba da preuzme dužnost države", rekao je Pastor, dodajući da to nije dolivanje ulja, već "dolivanje kerozina na vatru".

U cilju sprečavanja krivičnih dela protiv imovine Pokret mađarske nade (PMN) pokrenuo je akciju za organizovanje civilnih službi za nadgledanje ulica.

Kako je predsednik PMN-a Laslo Balint izjavio za agenciju MTI, organizovanje ovih civilnih službi postalo je ponovo aktuelno nakon što su krađe u Horgošu, Staroj Moravici, Čantaviru, Bačkom Petrovom Selu, Bačkom Gradištu, Trešnjevcu i Martonošu postale sve učestalije.

"Službe su već formirane u Bačkom Petrovom Selu i u Čantaviru, a uskoro će biti formirana grupa civila i u Bačkom Gradištu", rekao je Balint.

Rešenje tog problema Ištvan Pastor vidi u efikasnijem radu policije, tužilaštva i sudstva.

"Treba da se poveća broj policajaca na ulicama, ali u isto vreme da se povećaju i kazne u skladu sa onim što Zakon dozvoljava. Problem jeste složen, zbog mnogobrojne romske populacije u Čantaviru, ali se može rešiti”, smatra Pastor.

On je istakao da to nije ni partijsko, ni političko pitanje, već životno pitanje koje treba zajednički rešiti.

Pastor je takođe istakao da je u ovakvim socijalno-ekonomskim uslovima neodrživa zakonska regulativa po kojoj se krađa do 15.000 dinara ne smatra krivičnim delom. U nekim sredinama se na taj način, kako je rekao, od sitne krađe pravi privredna aktivnost.

"Nažalost moramo da konstatujemo da u ovom sazivu republičkog parlamenta to pitanje neće biti rešeno, iako je do pre mesec dana izgledalo da za to postoji politička volja", kaže predsednik SVM-a.

Predsednik Gradskog odbora SVM-a u Subotici, Jene Maglai smatra da se građani više ni u Subotici ne mogu osećati bezbedno, a kao primer navodi slučaj kada je u noći između petka i subote u jednom lokalu u centru grada pretučena devojka mađarske nacionalnosti.

Kako je Maglai preneo, ona tvrdi da su je napale tri devojke i to na nacionalnoj osnovi, ali tu činjenicu treba da utvrdi policija.

"Istraga je u toku, a pošto postoji snimak sigurnosne kamere, nadamo se da će ovaj slučaj biti uspešno rešen", ističe Maglai.

Radio Televizija Vojvodine

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks