Ugrás a tartalomra

Óriási érdeklődés a terület- és gazdaságfejlesztési stratégia iránt

Óriási érdeklődés mellett mutatták be a Vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiáját csütörtökön Szabadkán. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy az 50 milliárd forintos magyarországi támogatásból 20 milliárdot osztanak szét 3 év alatt vissza nem térítendő támogatásként, a maradék 30 milliárdot pedig kedvezményes banki kölcsönökként folyósítják.

Több mint 300 vállalkozó volt kíváncsi a Vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájának bemutatására Szabadkán. A vállalkozók már konkrét ötletekkel és kérdésekkel érkeztek szabadkai Új városháza nagytermébe. Tomik Nimród, Topolya: „Tavasszal mindenféleképp vásárolnék egy erőgépet és csatolható eszközt is. Sajnos még nem tudjuk, hogy hány százalék lesz ami a vissza nem térítendő támogatásokat illeti, de figyelemmel fogom kísérni az eseményeket és egy egy meghirdetett időszakban, tehát januárban elkezdődő pályázati ismertetőkön részt fogok venni. Itt majd további információkat fogok megtudni.”

A magyar kormány idén november 18-án 50 milliárd forintot hagyott jóvá a Vajdasági Magyar Terület és Gazdaságfejlesztési Stratégia megvalósítására. Ebből a 3 éves program során 20 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként osztanak szét, a maradék 30 milliárdot pedig kedvezményes banki kölcsönökként folyósítják. Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Amikor az embernek azt mondják, hogy 50 milliárd forint, akkor nem tudja érzékelni, hogy az mennyi pénz. Én 3 példát szeretnék itt most elmondani, hogy ez a pénz akkora, mint az egész vajdasági költségvetés két és félszerese. Tehát mi 3 év alatt akkora forrásnak a birtokába kerülünk, mint amekkora két és fél éves teljes vajdasági költségvetés. Ez egy akkora pénz, amekkora Topolya önkormányzatának 170 éves költségvetése, vagy akkora pénz, amely Szabadka város költségvetésének 40 szerese.”

 

Az első pályázási körben, amelyre január vége felé kerül sor, 10 témakörben pályázhatnak a vajdasági mikro- és kisvállalkozók. Ezek között szerepelnek munkahelyteremtő, szabványosítást és a turisztikai vállalkozásokat támogató pályázatok. A mezőgazdasági termelők esetében az öntözőberendezések, fóliasátrak, munkagépek, tenyészállatok beszerzését és több éves növények ültetését támogatják majd. A fiatalok letelepedését is segítik, mivel januárban ők is igényelhetnek eszközöket lakás- vagy házvásárlásra. Fejsztámer Róbert, gazdasági szakember: „Mikro és családi vállalkozásokról beszélünk, nem közép- és nagytermelőkről és vállalkozásokról. Tehát a mikro- és családi vállalkozásokról. Ne felejtse el senki sem, hogy önrészt is majd mellékelni kell.”

A támogatásoknál az önrész legkevesebb 15 százalék lesz. A 2016-os év folyamán 5 milliárd forintot osztanak ki több pályázati körben, az utána következő két évben pedig további 7,5 – 7,5 milliárdot.

Előzmény:

A vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési stratégiát ismertetik ma, holnap és szombaton Vajdaság három településén. A szakemberek a témában Szabadkán, Óbecsén és Magyarcsernyén beszélnek a pályázati rendszer részleteiről. Ennek kapcsán a Pannon TV Közügyek című műsorának vendége volt Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes. Juhász elmondta: fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körben beszéljenek a pályázati lehetőségről és az érdeklődők első kézből kapjanak információkat a gazdasági szakemberektől. A magyar kormány egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy ötven milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot indít Vajdaságban. A keret nagy részét hitelprogram teszi ki, közel harminc milliárdos összeggel, a maradék húsz milliárd vissza nem térítendő állami támogatás. A programot a magyar kormány a Vajdasági Magyar Szövetséggel közösen hajtja végre.

Juhász Bálint, tartományi gazdasági titkárhelyettes: „A stratégiában minden benne van. A meglévő vállalkozások fejlesztése és újak indítása is. Azt gondolom, hogy mind a kettőre ma nagyon nagy szüksége van a vajdasági magyar közösségnek. Van nagyon sok olyan emberünk, aki munkanélküli, de van jó elképzelése, van aki dolgozik valahol, de maszekban is van gazdasági tevékenysége és azt legalizálná. Van, aki dolgozik, de váltana és a saját maga ura lenne, vállalkozna. Mindenki vonatkozásában vannak stratégiai célok megfogalmazva. Abban bízom és abban reménykedek, hogy lesz olyan pályázat, amely őket fogja megcélozni, és nem csak a meglévő vállalkozásokat.”

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks