Ugrás a tartalomra

Obeležena desetogodišnjica rada Pokrajinskog ombudsmana

Institucija Pokrajinskog obeležila je danas desetogodišnjicu svog rada svečanom akademijom u Skupštini AP Vojvodine kojoj su prisustvovali predstavnici republičkih i pokrajinskih organa uprave, međunarodnih i domaćih institucija i organizacija koje se bave ljudskim pravima, obrazovnih i drugih ustanova sa kojima je Pokrajinski ombudsman tokom deset godina sarađivao. 

Čestitajući ovaj jubilej, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da su posvećenost i privrženost u zaštiti prava na slobodan i dostojanstven život svakog čoveka i građanina, a kao elementarnog ljudskog prava, nedvosmisleno obeležili angažman Pokrajinskog ombudsmana u prvoj deceniji postojanja ove institucije. 

„Prva decenija rada Pokrajinskog ombudsmana je potvrdila tešku samerljivost života i zakona. Pokazala je da je pravo nesavršeno, i da uvek samo predstavlja izraz težnje ka savršenstvu.

Prva decenija je pokazala da je teško pomiriti pravo i pravdu, pravo na traganje za srećom i pravičnost, slobodu čoveka i građanina i jednakost“, istako je Pastor i dodao da je spremnost da se otvore nove perspektive, da se istraje u zaštiti dostojanstva građana, važan kvalitet koji je u procese insitucionalne konsolidacije unela institucija Ombudsmana. 

On je dodao da naredne godine i decenije, ne samo pred insituticiju Pokrajinskog ombudsmana već i pred sve učesnike javnog života, postavljaju kao primarni zadatak izgradnju političke zajednice koja će negovati građanske vrline slobode i odgovornosti, i koja će dostojanstvo čoveka i građanina promovisati kao nedodirljivo, jer će samo takva politička zajednica kreirati institucionalne pretpostavke jednakih mogućnosti. 

Uz pokrajinsku ombudsmanku Aniko Muškinja Hajnrih, prisutnima se ovom prilikom obratio potpredsednik Vlade APV mr Andor Deli, ombudsman Katalonije Rafael Ribo, zaštitnik građana Republike Srbije Saša Janković, šef odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji Jan Lueneberg, predsednik Asocijacije lokalnih zaštitnika građana u Srbiji Zlatko Marosiuk i izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović.

Prisutnima je uručena i publikacija „10 godina Pokrajinskog ombudsmana” u kojoj je predstavljen istorijat i rad institucije uspostavljene na samom početku decenije tokom koje je Republika Srbija dobila dvadesetak nezavisnih institucija za zaštitu ljudskih prava na svim nivoima uprave i nekoliko zakona od presudnog značaja u ovoj oblasti.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodina. rs
Többi hír
Műhelymunkát tartott a hétvégén a Nefelejcs kézimunkacsoport, amelyen mintegy kilencvenen vettek részt.
A topolyai Nefelejcs kézimunkacsoport tevékenységéről