Ugrás a tartalomra

Nem szabad bezárkózni

 

Ez az üzenete annak az újvidéki értelmiségi kerekasztal-beszélgetésnek, amelyen Sólyom László magyar államfő is részt vett

Színültig megtelt pénteken este az Újvidéki Színház kisterme, ahová Varga Imre , Magyarország belgrádi nagykövetének kíséretében megérkezett Sólyom László , a Magyar Köztársaság elnöke. A vendégeket a szervezők nevében Pásztor István , a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és a házigazda szerepében László Sándor , a színház igazgatója fogadta. A Közösségépítés módozatai címmel meghirdetett értekezletre újvidéki egyetemi tanárok, tudósok, egyházi személyiségek, írók, újságírók, pedagógusok, művészek kaptak névre szóló meghívást.

Pásztor István megfogalmazása szerint azért került sor erre a találkozóra Újvidéken, mert az újvidéki értelmiség szerves és megkerülhetetlen része a vajdasági magyarságnak, s ennek az értelmiségnek volt, van és lesz meghatározó és befolyásoló szerepe a társadalmi életünkben.

Mint mondta, azért nemzeti ünnepünk előestéjén került sor erre a találkozóra, mert 1848. március 15-e a magyarság történelmének talán első olyan pillanata, amikor egymásra talált az értelmiség és a nép. „Ebből az egymásra találásból született meg a nemzet. Az 1848/49-es események sora meghatározta mindazt, ami a magyar nemzettel az azt követő 162 évben történt” – mondta Pásztor, hozzátéve, hogy a VMSZ is együtt, egy listán szeretné látni a politikumot, az értelmiségieket, a civileket és az egyház képviselőit a június 6-i nemzeti tanácsi választáson.

Varjú Márta

Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks