Ugrás a tartalomra

Nem írnak (teljesen) új statútumot

Megalakult a statútumtervezet elkészítésével megbízott tartományi munkacsoport – A jelenlegi dokumentum alkotmányba nem ütköző szakaszai képezik az új szöveg gerincét

A Tartományi Képviselőházban tegnap megtartotta alakuló ülését a vajdasági statútum tervezetének kidolgozásával megbízott szakértői munkatestület, melynek élére prof. dr. Slobodan Orlovićot, a bizottság Szerbiai Demokrata Párt által delegált tagját választották meg, helyettese pedig a Demokrata Párt által javasolt dr. Svetozar Čiplić lesz.

Mint ismeretes, a Szerb Haladó Párt Vladimir Galićot, a párt parlamenti képviselőjét, a Szerbiai Szocialista Párt prof. dr. Vladan Kutlešićet, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga Mirjana Tomić-Jovanovićot, a Vajdasági Magyar Szövetség ifj. dr. Korhecz Tamást, a Szerb Radikális Párt pedig prof. dr. Miroslav Milosavljevićet jelölte a munkacsoport tagjának. A Szerbiai Alkotmánybíróság december 5-én közzétett döntésében a statútum mintegy kétharmadát alkotmányellenesnek ítélte.

NEM IS OLYAN EGYSZERŰ

A testület létrejötte után együttes ülést tartott a Vajdaság alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottság és az említett munkacsoport.

Az ülés célja az volt, hogy néhány állásfoglalás meghatározásával a bizottság hivatalosan is felszólítsa, megbízza a munkacsoportot a statútum szövegének megfogalmazásával az alkotmánybíróság döntését szem előtt tartva. Az első látásra egyszerűnek tűnő feladatról csakhamar kiderült, hogy bő kétórás vitát is eredményezhet az előzőleg elvégzett egyeztetések és általános egyetértés ellenére is.

A vita az elfogadásra váró megállapítások közül azon javasolt mondat kapcsán alakult ki, amely a munkacsoportra bízta volna a statútumtervezet kidolgozási formájának kijelölését, azzal a megkötéssel, hogy az alkotmánybíróság által meg nem kérdőjelezett szakaszoknak mindenképp be kell kerülniük a javasolt tervezet szövegtestébe.

A Szerbiai Demokrata Párt, a Szerb Haladó Párt, a Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Szocialista Párt képviselői és a munkacsoport e pártok által delegált tagjai ellentmondásosságot véltek felfedezni ebben az álláspontban, szerintük ugyanis a testület nem dönthetett volna szabadon a tervezet és a munkamódszer formájáról, ha eleve kikötik, hogy a meglévő statútum el nem vitatott elemeinek kötelezően be kell kerülniük a statútumtervezetbe.

Számukra nem volt világos, hogy a bizottság a munkatestületet a jelenlegi statútum módosítására, vagy egy új szöveg kidolgozására szólítja-e ezáltal fel. A problémát végül e megállapítás törlésével sikerült áthidalni, melynek révén a véglegesített álláspontok szerint egyértelművé vált, hogy a meglévő statútum jelenti majd a kiindulópontot a munkához.

BETARTHATÓ A HATÁRIDŐ

– Nagy megelégedéssel tölt el, hogy hatalmas erőfeszítéseket követően sikerült elérnünk azt, hogy a döntéseket egyhangúlag fogadta el a bizottság. Annak a jele ez, hogy a politikai különbségek ellenére is meg lehet találni a kompromisszumos megoldásokat.

Azzal bíztuk meg a szakértői csoportot, hogy március 10-éig dolgozza ki a statútum módosításának tervezetét az alkotmánybírósági döntéssel összhangban. Megbeszéltük, hogy a munka előrehaladásáról a testület tizenöt naponta értesíti majd az alkotmányjogi bizottságot – nyilatkozta az ülés után újságíróknak Pásztor István, a parlament és az alkotmányjogi bizottság elnöke.

Úgy vélekedett, hogy a feladat is világos, és elegendő az annak végrehajtásához rendelkezésre álló idő is. A szakértői testület kellő szakmai kapacitásokkal rendelkezik a munka elvégzéséhez, s a mai nap létezik egy kitapintható egységes politikai szándék, melynek célja a feladat elvégzése – tette hozzá.

Mint mondta, egyértelműek a bizottság álláspontjai, melyek arra vonatkoznak, hogy az alkotmánybírósági döntés értelmében kell eljárni a statútum módosítása érdekében, vagyis nem új statútum készül, hanem a meglévőt hangolják össze az alkotmánnyal.

A munkacsoport feladata a statútumtervezet elkészítése az alkotmánnyal és a szerbiai törvényekkel összhangban – értékelte Slobodan Orlović, a szakmai testület vezetője.

– Az alapot a meg nem kérdőjelezett szakaszok képezik, ám nem lehet statútumot írni úgy, hogy valamit levágunk, valamit hozzáragasztunk az alaphoz. A munkacsoport kapott egy olyan szabad döntéshozási jogot, mellyel élve jogilag teljesen világos, logikai szempontokat is figyelembe vevő, teljes szöveget kell végül a bizottság elé tárnunk – hangsúlyozta Orlović.

Újságírói kérdésre válaszolva meggyőződésének adott hangot, hogy megfelelő munkatempó mellett nem ütközik majd akadályokba a március 10-ei határidő betartása. A szakértői csoport első összejövetelét még a hét végén vagy a jövő hét elején megtartják – harangozta be.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Virág Árpád
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát