Ugrás a tartalomra

Negyvenöt millió euró a jégkár

Egy jégvédelmi állomásra 3 rakéta jut, pedig 15 kellene

Mintegy 45 millió euróra becsülte Predrag Marić a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztályának vezetője a jégkárt, ami a mezőgazdaságot és a gazdaságot sújtotta az idén. Ez a kétszerese a tavalyinak.

„Amennyiben az állam éves szinten nem biztosít hétmillió eurót jégvédelmi rakéták vásárlására és nem találunk alternatív jégvédelmi megoldásokat is, javulás e téren nem várható” – nyilatkozta Marić azon szerződés aláírását követően, amelynek értelmében a Dunav biztosító társaság 141 jégvédelmi rakétát ajándékozott a belügyi szerveknek.

Mint mondta, az idei év a jégvédelem tekintetében talán a legnehezebb volt 1999 óta, ugyanis több mint 55 jégveréses nap volt és összesen 6700 rakétát lőttek ki.

A jelenleg működő közel 1600 jégvédelmi állomásra jelenleg 3-3 rakéta jut, ami a valós szükségletek egyötöde.

„Olyan helyzetbe jutottunk, hogy jelenleg egy állomásra átlagosan 2,7 rakéta jut, noha az előírt minimális mennyiség 15” mondta, hozzátéve, hogy Szerbiának éves szinten 30 ezer rakétára lenne szüksége, hogy a védelmi szint elérje a törvényesen előírt 70 százalékot.

Mint bejelentette, októberben kezdődik a közvita a jégvédelemről szóló készülő törvényről, amelyre Belgrádban, Újvidéken, Kragujevácon és Nišben kerül sor.

Marić elismételte, hogy erre az előírásra azért van szükség, hogy teljes mértékben lefedjék a jégvédelem területét és ne legyen állandó visszatérő probléma a radarközpontok számára az alkatrészek beszerzése illetve a jégkilövő állomásokon dolgozó személyek kifizetésének módja.

A törvény pontosan előírná a jégkilövő rakéták beszerzési folyamatát, a beszerzés finanszírozását és a rendszer működését. Željko Kojić a belügyminiszter segédje arról beszélt, hogy a jégvédelmi időszak kezdete, vagyis április 15-e óta az állam 116 millió dinárt költött mintegy 3800 jégvédelmi rakéta beszerzésére.

Raktáron 4700 rakéta volt, illetve az önkormányzatok és vállalkozások donációinak köszönhetően további 1800-at vásároltak.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó online
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben