Ugrás a tartalomra

Nagyobb támogatás a mezőgazdasági termelőknek, a területalapú támogatás is időben ki lesz fizetve

A köztársasági parlament megszavazta a 2017-es évi költségvetést. Mintegy 3,3 milliárd dinárral jut több a mezőgazdaságnak. A szaktárca főleg az állattenyésztést és a gépek beszerzését támogatja.

A jövő évi agrárköltségvetés a beruházásokat, a fejlesztéseket, a gépvásárlást támogatja leginkább. Mintegy 40 százalékos támogatást élvezhetnek azok a gazdák, akik a gyümölcstermesztéshez vagy a konyhakertészethez vásárolnak mezőgépet.

A termelők ezt előnyösnek tartják. Jankovics Sándor, termelésszervező, Temerin: „A gépek támogatása igen fontos, mert ezek a kisebb termelők, de a nagyobbak is nem tudják egyszerűen megvenni készpénzért, csak kreditre sok kamattal. Jó a támogatás. ”

Jövőre az állattenyésztők is több pénzre számíthatnak. A törzskönyvezett anyakocákra és tenyészkanokra 10 ezer dinár jár, míg a bejegyzett szarvasmarhákra 25 ezer, valamint a kecskékre és a birkákra egyedenként 7-7 ezer dinár. Így fejlesztenék az állattenyésztést.

Sándor József, termelésszervező, Zenta: „Az elmúlt évtizedben teljesen a padlóra került úgy a sertéstartás, mind a tejtermelés, illetve a hízóborjú – bikáknak a nevelése. Úgy gondolom, hogy ez egy lendületet adhat ennek az ágazatnak, természetesen ehhez még más dolgok is kellenek, de mindenképpen pozitív irányt mutat.”

A területalapú támogatás mértéke hagy kívánnivalót maga után – vélik a gazdák. Ugyanis az összeg marad az idei szinten, azaz 20 hektárig 4000 dinár jár a termelőknek. Tóth Rudolf temerini gazda szerint ilyen hozzáállással nem lesznek versenyképesek a piacon.
Tóth Rudolf, gazdálkodó, Temerin: „Ez szégyenteljes, a környező országokhoz képest nagyon elmaradunk, ez egy fő visszahúzó erő a szerbiai növénytermelés továbbfejlesztésére.”

Fremond Árpád, a Köztársasági Parlament Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke elmondta, a tárgyalások során mindenki egyetértett azzal, hogy a területalapú támogatás túl alacsony, viszont a jelenlegi büdzséből csak ennyit tudnak erre a célra fordítani.

Fremond Árpád, alelnök, Mezőgazdasági Bizottság, Köztársasági Parlament (VMSZ): „Az előző években minden évben azt történt, hogy meg volt ígérve a termelőknek a területalapú támogatás, viszont egy részük megkapta az adott évben, másik részük nem kapta meg, valaki több mint egy évet várt arra, hogy megkapja a területalapú támogatást, a következő évi költségvetésből lett az kifizetve, és mindig óriási összeget, adósságot húzott maga után a mezőgazdasági minisztérium.

Ez most nem történhet meg és azon fogunk dolgozni, hogy az év első felében gyakorlatilag kifizessék a területalapú támogatásokat, ez az, amit biztosan be tudnak vállalni, ez az, ami meg tud valósulni és ezt tudják megígérni a mezőgazdasági termelőknek.”

Az agrárköltségvetés előirányozza még a nyers tej literenkénti 7 dináros prémiumát, valamint a termények tárolásának biztosítását. A gazdaságok fejlődéséhez pedig más alapok is rendelkezésre állnak, mint például a gazdaságélénkítő program, amelyből 2020-ig 175 millió eurót igényelhetnek a gazdák.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát