Ugrás a tartalomra

A munkára összpontosítanak

Befejeződött a Vajdasági Magyar Szövetség tisztújítása
A munkára összpontosítanak

Szombaton tartották meg a zentai Sportcsarnokban a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) XX. Tisztújító Közgyűlését. A helyszín megválasztása is jeles alkalomhoz kötődik, ugyanis harminc évvel ezelőtt, 1994. június 18-án, Zentán alakult meg a párt.

Az esemény reggel 10 órakor kezdődött. Felcsendült a Himnusz, majd egyperces néma csenddel adóztak Pásztor István, a VMSZ és a tartományi parlament tavaly októberben elhunyt elnöke előtt, emellett megemlékeztek azokról a párttársaikról is, akik 2023 májusa, vagyis az utolsó közgyűlés óta eltelt időszak alatt haltak meg.

Az első napirendi pont a munkaelnökség megválasztása volt, amelynek élére Kern Imre került. Ezután, a mandátumvizsgáló bizottság jelentését Magosi Zsuzsanna ismertette. Megállapították, hogy határozatképes a közgyűlés, 347 küldött volt jelen.

Dr. Pásztor Bálint akkor még megbízott elnöki tisztségben lépett a pulpitusra, és számolt be az elmúlt 9,5 hónapról.

– Ma régi nagy győzelmi helyszínen vagyunk, ugyanis 1697-ben a magyarokat, a szerbeket, és egész Európát itt védtük meg a pusztulástól és az eltűnéstől – utalt vissza beszédje elején a zentai csatára. – 1994-ben pedig a vajdasági magyarok megmaradását és fejlődését helyeztük itt új, biztos alapokra.

Rámutatott, hogy rengeteg munka, vállalások teljesítése, kihívás, tragédia, összefogás, sikeres megmérettetés, és a rend megteremtése jellemezte az elmúlt időszak hétköznapjait. Épp ezért lett a közgyűlés jelmondata a következő Ady-idézet: „Mégis győztes, mégis új és magyar.”

Beszámolójában hangsúlyozta, hogy 2023. június 20-án megalakult a szerb–magyar stratégiai tanács, amelyről már tíz éve beszélnek a parlamentben. Történelmi jelentőségűnek nevezte, hiszen Stratégiai Együttműködési Tanácsa Szerbiának jelenleg csak Magyarországgal van, és fordítva. Reménykednek, hogy ez a gyakorlati akadályok megoldását szolgálja majd.

Következő fontos állomásként a noszai Művelődési Ház átadását említette. Mint fogalmazott, ez egy újabb bizonyítéka volt annak, hogy ha merünk nagyot álmodni, és ennek érdekében mindent megteszünk, akkor álmaink valóra válnak. Emlékeztetett arra, hogy a Művelődési Ház keretein belül működik a Vackor óvoda kihelyezett tagozata is.

Kitért arra is, hogy tavaly szeptember elsején, Aleksandar Vučić államfő jelenlétében átadták a palicsi Aquaparkot, amely az elmúlt 9,5 hónap egyik legfontosabb befejezett vállalása volt.

Jelentős volt az is, amikor 2023 októberében, éveken át tartó küzdelem után eltűntek a migránsok Vajdaság utcáiról. Dr. Pásztor Bálint megjegyezte, a Vajdasági Magyar Szövetség a továbbiakban is határozottan fellép annak érdekében, hogy a helyi lakosság biztonságban legyen.

– 2023. október 30-án ért bennünket a tragédia. A közösség és a párt elveszítette a vezetőjét, mindez kettő nappal a választások kiírását megelőzően történt, és ezzel egy olyan helyzet állt elő, amilyenben még soha, egyetlen politikai párt sem találta magát a történelemben – emlékezett vissza, majd hozzátette: a VMSZ Tanácsa akkor, az egy nappal később megtartott ülésén azt a döntést hozta, hogy a következő tisztújító közgyűlésig őt bízza meg a pártelnöki feladatok elvégzésével. Ezt követően november 6-án, már az ő vezetésével, nekiláttak a munkának.

– A legjobb tudásom szerint igyekeztem elvégezni a munkámat. A mérce adott volt. Ahogyan apám mondta mindig, az elnök feladata a közösségünket szolgálni, érdekeinket érvényre juttatni. Engem is ez vezérelt ebben az embert próbáló időszakban – mondta.

Elemzésében hangsúlyozta, hogy a párt megerősítette kapcsolatát a magyar kormánnyal, és sikereket ért el abban, hogy a Horgos–Röszke közúti határátkelőhely egész nap tartson nyitva. Mindezek mellett a Prosperitati Alapítvány újabb 11,8 millió euró értékű pályázatot írt ki, és megindult a Szeged–Szabadka között közlekedő vonat is. Beszédében kitért a Magyar Szó újvidéki székházában történő beruházásokra is, az erről szóló szerződést a közelmúltban írták alá.

A beszámolót követően zárt ajtók mögött folytatódott a közgyűlés, ahol végül 333 igen, és mindössze két ellenszavazattal választották meg dr. Pásztor Bálintot a VMSZ elnökévé, emellett döntöttek a Tanács 50 tagjáról is.

A közgyűlést követően az újonnan megválasztott elnök úgy véli, hatalmas bizalomról tesz tanúbizonyságot a közgyűlés döntése. Elmondta, a vajdasági magyar közösség identitásának megőrzésén és megélhetésének megteremtésén dolgozik, emellett igyekszik minél több olyan helyi projektumot felkarolni, amelynek segítségével az ott élő polgárok életminősége javulni fog.

Hétfőn a zentai Royal Szállodában megtartották a VMSZ Tanácsának alakuló ülését, amelynek elnöke Tóbiás József lett, alelnöke pedig Szatmári Adrián.

Dr. Pásztor Bálint javaslatára a Tanács egyhangúan megválasztotta Bájity Boriszt, Kerekes Józsefet és Vicsek Annamáriát a párt alelnökeinek, ezzel egy régi, és két új személy tölti be ezt a tisztséget. Az Elnökség tagjairól is döntöttek, a megválasztott tagok pedig dr. Bagi Boján, Burány Hajnalka, Fehér Szabolcs, Fejsztámer Róbert, Góli Csilla, Gyivánovity Dániel, Juhász Attila, Kovács Elvira, Kónya Róbert, dr. Molnár Viktor, Nagy Ottó, Nágel János, Pintér Anna-Mária, Szatmári Adrián, Újhelyi Nándor. Az Elnökségnek tagja még a pártelnök, a három alelnök, az Intézőbizottság elnöke és a Tanács elnöke.

Az Intézőbizottság elnöki tisztségét továbbra is Juhász Bálint tölti be, tagjai pedig Fehér Szabolcs, Gyivánovity Dániel, Juhász Attila és Pintér Anna-Mária.

Ezzel lezárul a két napig tartó tisztújító folyamat, így ezt követően teljes mértékben a munkára tudnak összpontosítani.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, KGN
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben