Ugrás a tartalomra

Módosították a tartományi költségvetést

A költségvetés átütemezése volt a leghangsúlyosabb témája a vajdasági parlament mai ülésének. A júniusi módosítás óta újabb többlet keletkezett a tartományi büdzsében. A többletből származó eszközöket a kormány javaslata alapján nagyberuházásokra és a közadósság csökkentésére szánják.       

A tartományi parlament mai ülésének első napirendi pontja a költségvetés átütemezése volt. A tartományi kormány illetékesei elmondták, a módosított költségvetésre azért volt szükség, mert a jövedéki adóból nagyobb összegek folytak be a büdzsébe, mint amire számítottak, ezért 1,24 milliárd dinár költségvetési többlet keletkezett.

Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke: „Minden többletnek számító eszközt két kiemelt célra költünk. 700 millió dinárt utalunk ki különböző, a vajdasági községekben tervezett nagyberuházásokra, a többi eszközt pedig a közadósság csökkentésére szántuk.”

Az ellenzék szerint az újabb átütemezés a kormány komolytalanságáról tanúskodik, hiszen a legutóbbi módosítás mindössze két hónappal ezelőtt volt. Nenad Borović, tartományi parlamenti képviselő, Demokrata Párt: „Ez már a második átütemezés ebben az évben, melyek szerint összesen hárommilliárd dinárral lesz több a költségvetésben a tervezettnél, de egyetlenegy dinárt sem költöttek a gazdaságra.”

A VMSZ tartományi parlamenti frakciója támogatta a költségvetés-módosítást, és a legnagyobb vajdasági magyar párt szerint megfelelő módon osztották szét a költségvetésben keletkezett többletet.

Erdély Lenke, tartományi parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Ami pozitívumként hozható fel, hogy a tervezett beruházások 780 millió dinár értékben a nagyberuházási igazgatóság által valósulnak meg, és a tervdokumentációk és a technikai dokumentációk kidolgozására fordítják ezt az összeget, ami fontos, hogy a munkálatok minél előbb megkezdődhessenek.”

A VMDK tartományi parlamenti képviselője elmondta, ők sincsenek a költségvetés ellen, amely azért hagy némi kivánnivalót maga után. A párt azonban a költségvetésnél fontosabbnak tartja az általuk javasolt ügyrendi módosítást. Csonka Áron, tartományi parlamenti képviselő, VMDK: „A képviselők kérésére kisebbségi nyelveken is elkaphassák azokat a kísérő anyagokat, amelyek egy napirendi ponthoz kötődnek, valamint a képviselőházi bizottságokra is vonatkozzon, hogy az összehívást, a napirendi pontokat, az ehhez kapcsolódó anyagokat is el lehessen kapni kisebbségi nyelveken.”

A VMDK javaslata jogi értelemben indokolt, azonban a tartományi parlament mostani fordítóállományával kivitelezhetetlen – hangzott el az ülésen.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP
A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezete hétfő este adta át a községi választási bizottságnak a valamivel
A VMSZ teljes, 29 fős listával indul a választáson Adán