Ugrás a tartalomra

Minél több képviselővel az érdekképviseletért

Pásztor Bálint: A munkanélküliség problémáját is hathatósan a gazdaság támogatásával lehet megoldani

2014-ben eljutottunk odáig, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség az egyetlen párt, amely közzétette a választási programját. Mi 6-7 oldalban és 9 pontban fogalmaztuk meg, mi az, amit meg szeretnénk valósítani, melyek azok a folyamatok, amikben részt szeretnénk venni.

Hogy azokat meg tudjuk valósítani, kérjük a polgárok támogatását és bizalmát – emelte ki Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője tegnap a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben megtartott lakossági fórumon, miután többek között Bunford Tivadarral, a VMSZ szabadkai szervezetének elnökével és Jánosi Elvira maratonfutóval kisvállalkozóknál és családoknál tettek látogatást.

Pásztor Bálint elmondta, azt szeretnék, ha minél több személyt meg tudnának szólítani, ezt segítik a médiumok is, mégis a személyes találkozókat tartja a VMSZ a legfontosabbnak. Kiemelte, ezt több másik párt már nem engedhetné meg magának, ugyanis a múlt tevékenységei miatt nem biztos, hogy az emberek szívesen fogadnák őket. Pásztor Bálint rámutatott, a VMSZ sem tökéletes, de igyekszik betartani azt, amit ígér és a közösség érdekeit becsületesen képviselni és szolgálni önkormányzati, tartományi és országos szinten.

– Most múlt hét éve, hogy a VMSZ parlamenti párt és ez a csapat képviseli a vajdasági magyarság érdekeit a szerbiai képviselőházban. Hárman kezdtük 2007 februárjában, majd 2008-ban bővültünk egy taggal, 2012-ben még eggyel. Ezt a tendenciát szeretnénk folytatni, nem csak azért, mert akkor még valaki ülhetne a képviselőházban, hanem két oknál fogva: a képviselőcsoportban elég kemény munkamegosztás van és mindannyian legalább egy területet lefedünk.

Úgy érezzük, hogy a szociális kérdések olyan témává váltak az elmúlt időszakban, amelyek hangsúlyosabb képviseletet igényelnek, hogy nagyobb mértékben vegyünk részt a szociális kérdések megoldásában. És amennyiben sikerülne növelni a frakció létszámát, akkor Vicsek Annamária Újvidékről az elkövetkező négy évben foglalkozna ezzel.

Másrészről pedig Belgrádban a számokból értenek. És nagyon jó lenne a szavazatok számát növelni, mert akkor tudnánk ténylegesen érvényt szerezni az elképzeléseinknek, ha van mögöttünk támogatás.

Ha azt mondhatjuk, hogy ez, amit mi javasolunk, a vajdasági magyarság elvárása, és az a sok tízezer ember, aki ránk szavazott, áll az elképzelésrendszer mögött – emelte ki Pásztor Bálint.

Részletezve az említett elképzelésrendszert, kiemelte, a VMSZ választási programja felöleli az élet számos területét, így a szociális védelmet, a közbiztonságot, az infrastruktúrát, az egészségügyet és a gazdaságot is.

A két vállalkozónál tett látogatásuk is arra irányult, hogy elbeszélgessenek a választási program újszerű elemeiről, a gazdasági és térségfejlesztési programról, amin lassan egy éve már több mint 30 szakember dolgozik a VMSZ-ben.

Mint kiemelte, a gazdasági kérdésekkel hangsúlyosabban kellene foglalkozni, ami számos problémára megoldást jelentene, egyrészt a fejlesztési programon keresztül, ami magában foglalja a térségfejlesztést a közlekedési viszonyok javításával, ugyanakkor a kis- és középvállalkozásokat támogató alap létrehozását, aminek eredményeképpen a vajdasági magyar vállalkozók versenyképesebbek lehetnek itthon és külföldön.

Amennyiben a március 16-ai választás, illetve a magyarországi választás is kedvezően alakul, a magyar miniszterelnökkel kötött megállapodás alapján Magyarország is támogatná azt az alapot, amivel pályázatokon keresztül támogatást kapnának a kezdő vállalkozók, a kisiparosok és középvállalatok. Mint mondta, azzal, hogy ezek a vállalatok fejlődhetnek, munkahelyek létesülhetnek, így a fiatalok is megtalálhatnák a boldogulási lehetőséget, és meg lehetne fékezni az elvándorlást. Mint rámutatott, a gazdaság támogatása a szociális problémák megoldását is segíti.

Pásztor Bálint kitért arra is, hogy a választások eredményét előre tudni lehet, nagy a valószínűsége, hogy a szavazatok legnagyobb hányadát a Szerb Haladó Párt fogja begyűjteni, és a miniszterelnököt Aleksandar Vučićnak fogják hívni.

Éppen ezért tisztában vannak azzal, hogy nem a VMSZ fogja megváltani a világot, de minél több szavazatot tudnak begyűjteni, a követeléseik is nagyobb hangsúlyt kapnak. Mindenképpen részt kell vállalniuk az elkövetkező négyéves időszakban, amikor az EU-csatlakozási tárgyalások a tét, amikor az élet számos területén, az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a mezőgazdasági támogatás terén rendszerbeli változásokra lehet számítani, és módosulhat az alkotmány is. Hiszen ez az az ügykezelési mód, ami lehetőséget ad arra, hogy a vajdasági magyarság fejlődni tudjon, és ne szakadjon le. Ellenzékből ezt nem lehet elérni.

Bunford Tivadar is vállalkozó révén is a kis és középvállalatok támogatásának jelentőségére mutatott rá. Kiemelte, végre a VMSZ-nek is van gazdaságpolitikája, hiszen a gazdaság fejlődésével, munkahelyek létrehozásával számos más terület, a művelődés és az oktatás is könnyebben fejlődhet.

Rámutatott: a mezőgazdasági termelőknek is vállalkozóként kell most már gondolkodniuk, ugyanis kisebb befektetéssel, a nyersanyag feldolgozásával már jelentősen nagyobb összegért tudják eladni a termésüket.

Majd azt is kiemelte, hogy miután Szabadkának újra magyar a polgármestere, valamint a legutóbbi városi képviselő-testület után, miután bizonyos vállalatok élére VMSZ-es igazgatók kerültek, neki tudnak látni a hatékonyabb munkának, persze, amennyiben állami szintről is érkezik a támogatás, ehhez viszont az kell, hogy a VMSZ minél több képviselővel vegyen részt a parlament munkájában.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, mh
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben