Ugrás a tartalomra

Mi pedig itt maradunk…

A szabadságharcra emlékeztek Tiszaszentmiklóson – Emléktáblát avattak Pásztor István tiszteletére
Mi pedig itt maradunk…

Tiszaszentmiklósón szombaton délután a katolikus temetőben álló haranglábnál az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére koszorúzási ünnepséget tartottak. A Himnusz hangjai után Mészáros Attila diakónus tartott emlékmisét, utána Vicsek Annamária és Bájity Borisz, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnökei koszorúztak. Sutus Áron és Kiss Tóth Erika, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ), Radu Rotár és Sztancsu Klára Detta város, Kerekes Zoltán Kishegyes község, Kiss Gyula, a VMSZ újvidéki szervezete, Oláj Tibor és Kormányos László pedig a VMSZ csókai községi szervezete nevében koszorúzott. A VMSZ törökkanizsai delegációja (Jaksa Róbert, Újhelyi Nándor, Jerasz Anikó és Ótott Róbert) is elhelyezte a megemlékezés virágait az emlékhelyen. A helybeli Piros Tulipán MHKM nevében Törtei János és Varga Ibolya koszorúzott.

A koszorúzás után a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület székháza falán dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke és Törtei János leleplezte a Pásztor István tiszteletére készült emléktáblát.

– Nagy megtiszteltetés családunk számára, hogy édesapámnak emléktáblát avathatunk, amiért köszönetet a tiszaszentmiklósi magyarágnak. Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell mindig újrakezdeni. Ezek voltak Kossuth Lajos szavai, ez jellemezte a vajdasági magyar közösséget az elmúlt több mint száz évben. Ez jellemezte Pásztor Istvánt is egész életében, aki mindig azon fáradozott, hogy a magyar közösség számára mindent megadjon, függetlenül attól, hogy tömbről vagy szórványról, Bácskáról, Bánátról, vagy Szerémségről van szó. Természetesen a szíve Bánáthoz húzott, Bánát volt a szíve csücske, az itteni szívós állhatatos, kitartó magyarság. Ő is e tulajdonságokat hordozta magában és örökítette ránk.
Ahhoz hogy a közös céljaink megvalósuljanak, az kell, hogy közösség egységesen lépjen fel. Akik itthon maradtunk, mondta ennek az épületnek az átadásakor Pásztor István. Hiszünk abban, hogy emberhez méltó életet lehet teremteni és kitartunk. Legyen ez a székház a tiszaszentmiklósi magyarság és nem csak a magyarság otthona, töltsék meg tartalommal és váltsák valóra álmaikat, hogy évtizedek, évszázadok múlva is itt tudjunk maradni és ez legyen a szülőföldünk – mondta dr. Pásztor Bálint az emléktábla avatón, ami után a művelődési műsor során felléptek a Piros Tulipán szavalói és néptáncosai, a csókai Móra Ferenc MME és a vendég dettai néptáncosok, a Csalogány asszonykórus és a Rákóczi férfikar.


 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, ger
Többi hír
Megválasztották a tartományi képviselőház elnökévé Juhász Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottsága eln
Juhász Bálint: Megvolt a szándék a parlament megalakításakor az ellenzékkel való együttműködésre
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks