Ugrás a tartalomra

Megoldani a vajdasági probléma mindhárom elemét

Pásztor a statútum alkotmányossági korrekciójával egyidejűleg elvárja a finanszírozás és a hatáskörök rendezését is – Pajtić szerint az alkotmánybíróságnak most a költségvetési rendszerről szóló törvény kapcsán kellene gyors döntést hoznia

A Szerbiai Alkotmánybíróság vajdasági statútummal kapcsolatos, csütörtökön közzétett döntésében egyelőre nem pontosította, hogy a statútum mely elemei nincsenek összhangban az állam alaptörvényével, az erről szóló 140 oldalas elemzést a napokban kapja majd meg a tartományi és a köztársasági adminisztráció. A bíróság úgy határozott, hogy a kérdéses elemek azonnali hatályon kívül helyezése helyett fél évet ad a tartományi és a köztársasági szerveknek arra, hogy összehangolják azokat a szerbiai alkotmánnyal. A bíróság indoklásában az áll, hogy a vajdasági autonómia fontossága okán döntöttek így, el kívánták kerülni, hogy működési, intézmény-rendszerbeli gondok álljanak be a döntés következtében. Az alkotmányossági vizsgálatot az a Szerbiai Demokrata Párt szorgalmazta, amelyik a hatásköri törvény felülvizsgálását is kezdeményezte korábban. Ez a felülvizsgálat eredményezte a hatásköri jogszabály huszonkét rendelkezésének eltörlését, ami alapján sejteni lehetett, hogy a statútum egyes elemeit is alkotmányellenesnek fogják nyilvánítani. A döntés kapcsán Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Bojan Pajtić kormányfő közös sajtótájékoztatót tartott pénteken.

Pásztor István úgy fogalmazott, hogy egy mintegy négyéves kanosszajárás ért véget a döntés meghozásával, s arra emlékeztetett, hogy bizonyára nem véletlenül éppen szenteste, 2009. december 24-én adta át a felülvizsgálási indítványt az alkotmánybíróságnak az SZDP.

– Sokak várakozásával ellentétben nem helyezték teljességében hatályon kívül a statútumot, az a következő hat hónapban is érvényben marad a megkérdőjelezett elemeivel együtt, ez idő alatt kell elvégezni egy nehéz harmonizációs folyamatot. A legfontosabbnak azt tartom, hogy az alkotmánybíróság kimondta: az autonómiára való jog a vajdasági polgárok alkotmányos jogának számít. Az elmúlt években rengeteg időt veszítettünk el azzal, hogy győzködtük ellenlábasainkat az autonómia létjogosultságáról. Erre most, a bíróság világos állásfoglalását követően már nem lesz szükség – húzta alá a parlament elnöke.

Hozzátette: lényeges, hogy a bíróság akkora jelentőséget tulajdonít a tartomány autonómiájának, hogy a döntés közzétételét is elhalasztotta hat hónappal, csakhogy ne kerüljön veszélybe az állam alkotmányos rendje, s elkerüljék a jogi űr keletkezésének veszélyét. Pásztor bejelentette, hogy péntekig kézhez kapják a döntés írásos indoklását, s ezután össze fogja hívni a Tartományi Képviselőház alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó bizottságának ülését. Kiemelte, hogy nem politikai, hanem szakmai-alkotmányjogi kérdésként kezeli a statútum és az alaptörvény összehangolásának folyamatát, melyben a szakértők, jogászok kapnak fontos szerepet.

– Nem tudom azonban elképzelni azt, hogy miközben rendezzük a statútum alkotmányosságának kérdését, nyitva hagyjuk a tartomány hatásköreinek és finanszírozásának a problematikáját. E három elemet elválaszthatatlannak tartom egymástól, és mindhárommal kapcsolatban megoldást kell találnunk – fejtette ki Pásztor.

Bojan Pajtić arról beszélt, hogy az ország továbbra sem tud túllépni a centralista hozzáálláson. Minden elismerés az alkotmánybíróság azon tagjainak, akik a szemmel látható politikai nyomás ellenére mégsem döntöttek úgy, hogy a teljes statútumot hatályon kívül kell helyezni – közölte. Hozzátette: csak Szerbiában fordulhat elő az, hogy ugyanaz a személy szerepel az alkotmánybírósági felülvizsgálás kezdeményezői között és a bíróság tagjaként a döntéshozók között – ilyen esetre sehol másutt nem találni példát.

– Most azt várjuk el az alkotmánybíróságtól, hogy az eddigihez hasonló gyorsaságot tanúsítson akkor is, amikor a vajdasági polgárok jogainak védelméről van szó, s mielőbb hozzon döntést a költségvetési rendszerről szóló törvény kapcsán, mely az alkotmánnyal ellentétben nem szavatolja a tartomány számára az előírt pénzt. Ami a statútumot illeti, nem fogunk reagálni a napi politikai provokációkra és a szakértőkre bízzuk az összehangolás elvégzését – közölte Pajtić.

Újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő kijelentette, hogy az alkotmánybírósági döntés és a tartományi parlamenti választások között semmilyen összefüggés sincs. Meggyőződésének adott hangot, hogy nincs az országban egyetlen olyan politikus sem, akinek a harmonizációs folyamat ellehetetlenítése és ezáltal fél év múlva egy jogi űr létrehozása lenne a célja, kompromittálva ekképp a tartományi vezetőséget és a szerb államvezetőséget is a nemzetközi intézmények előtt. Pásztor István közös tragédiánknak nevezte, hogy az autonómiafelfogás ennyire különbözik a tartományi szint és az alkotmánybíróság között, realitásként kezelve azonban a mai helyzetet, felelősségteljesen kell hozzálátni a megoldások felleléséhez – állapította meg.

 

Szerző (Forrás)
Virág Árpád, Magyar Szó
Többi hír