Ugrás a tartalomra

Megdrágul a tej, a kenyér, a hús...

A Szerbiai Fogyasztók Nemzeti Egyesülete (NOPS) arra szólította fel a kereskedőláncok és boltok tulajdonosait, hogy az alapvető élelmiszerekre kirótt áfa megemelése miatt ne drágítsák az érintett termékeket.

Lazar Krstić pénzügyminiszter kedden ismertette a kormánynak az államháztartás rendbetételét célzó intézkedéscsomagját, amelynek az egyik bejelentett lépése a létszükségleti cikkekre kirótt áfa szintjének növelése 8-ról 10 százalékra. Krstić szerint ezzel a fogyasztói kosár értéke 450 dinárral lesz magasabb.

A NOPS a kereskedők felelősségtudatára és szociális érzékenységére apellálva kéri, hogy álljanak el az áremeléstől. A kormánydöntés miatt megdrágulhat a kenyér, a tej, a hús, a gyümölcs, de növekedhet a közműszolgáltatások díja is.

A bejelentés szerint egyes, nem létszükségleti cikknek számító termékek is a magasabb áfaszintre kerülnek, és ez azt jelenti, hogy például a számítógépekre akár 20 százalékos forgalmi adót is felszámolhatnak.

„A nagy kereskedőláncoknak, amelyek a beszállítóiknak csak fél vagy akár egy év várakozási idő után fizetnek, és 40 százalékos haszonkulccsal dolgoznak, valójában nincs semmilyen indokuk az áremelésre.

Ellenkezőleg, minden okuk megvan arra, hogy a fennálló árszinten ne változtassanak” – olvasható a fogyasztóvédelmi egyesület közleményében, majd ezekkel a szavakkal zárják az kereskedőláncok és boltok tulajdonosaihoz címzett üzenetüket: „Tisztelt Kereskedő Urak! Az Önök 40 százalékos haszonkulcsában, ami nagyobb nyereséget kínál, mint amennyit maga a termelő kereshet a boltjaikban eladott terméken, bőven futja ennek a 2 százalékos adóemelésnek a kigazdálkodására.”

A 8 százalékos különleges áfakulcs eddig a következő termékekre vonatkozott: a kenyérre és az egyéb pékárura, a tejre és tejtermékekre, a lisztre, a cukorra, az étolajra, a mézre, valamint az állati és növényi eredetű zsírokra.

Az élelmiszerek közül a friss, hűtött és fagyasztott zöldség, a gyümölcs, a hús, a hal, a tojás is ebbe a kategóriába tartozik. A mezőgazdasági termelőket is sújthatja a döntés: a gabonafélék, a napraforgó, a szója, a cukorrépa, az olajrepce, a műtrágya, a növényvédelmi szerek, a vetőmagok, a takarmánykeverékek áfája is tíz százalékra emelkedik ezzel a döntéssel.

A gyógyszerek, így az állatorvosok által használt gyógykészítmények után fizetendő forgalmi adó úgyszintén magasabb lesz.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tanjug
Többi hír