Ugrás a tartalomra

Megalakul az új tartományi parlament

Megalakul az új tartományi parlament

A június 21-én megtartott tartományi választások utáni első rendes ülését tartja pénteken a vajdasági parlament, amelyen – a képviselőházról szóló döntés és az ügyrend idevágó szakaszaival összhangban – hitelesíteni fogják a választások során bizalmat nyert képviselők mandátumát, megalakítják a képviselőcsoportokat (frakciókat), s várhatóan megválasztják a ház elnökét és alelnökeit is. Az ülést, a koronavírus-járvány miatt, az Újvidéki Vásár Master Központjában tartják meg.

A korábbi bejelentések szerint a tartományi parlament házelnöki tisztségét továbbra is Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője tölti be, aki ma egyeztetett a parlamenti pártok frakcióinak tagjaival.

Ha a megszokott procedúrákat követik, akkor a tartományi képviselőház főtitkárát is kinevezik, valamint arra is lehetőség nyílik, hogy már az első ülésen megalakítsák a képviselőházi bizottságokat is. Az érvényes előírások értelmében a legidősebb képviselő elnököl az ülésen addig a pillanatig, amíg meg nem választják a parlament új elnökét.

A tartományi parlamentben a Szerb Haladó Pártnak lesz a legtöbb mandátuma – abszolút többséget szerzett a párt a voksolás során. A Tartományi Választási Bizottság (PIK) által korábban közölt hivatalos végeredmények értelmében az SZHP körüli koalíció Gyermekeinkért listája a szavazatok 58,44 százalékát szerezte meg, ami 76 képviselői helyet jelent a 120 fős házban. A Szerbiai Szocialista Párt körüli koalíció a szavazatok 10,61 százalékával 13 mandátumot szerzett, a Vajdasági Magyar Szövetség a maga 8,82 százalékos eredményével 11 mandátumot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga köré szerveződő Vajdasági Front 4,86 százalékkal 6 helyet, a Seprű 2020, továbbá a Szerb Királyságért – Szerb Vajdaságért lista négy százalék körüli eredménnyel 5-5 mandátumot szerzett. A Szerb Radikális Párt is bejutott a tartományi képviselőházba 4 mandátummal.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v-ár (Fotó: Ótos András)
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks