Ugrás a tartalomra

Mediji: Pregovori počinju 20. decembra

BEOGRAD - Termin prve međuvladine konferencije Srbije i EU, koja će označiti početak pristupnih pregovora, načelno je tempiran za 20. decembar, u popodnevnim satima, odmah posle sednice Evropskog saveta u Briselu, pišu Novosti.

Beogradu je poslednjih dana iz sedišta EU signalizirano da će "zeleno svetlo" dobiti u decembru, i sugerisano da započne pripreme za zvaničan početak pregovora i usaglasi sastav delegacije koja će putovati u Brisel.

Kako tvrde izvori lista, otvaranje pregovora, u ime Srbije, trebalo bi da označe premijer Ivica Dačić, ministar za EU Branko Ružić i šef pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Sa briselske strane stola sedeće predsedavajući EU, odnosno litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus, evropski komesar za proširenje Štefan File i šef diplomatije Ketrin Ešton.

Posle višenedeljenog lobiranja sa zvaničnicima dveju ključnih zemalja,Nemačke i Velike Britanije, Srbija je dobila uveravanja da su velike šanse da odluka Evropskog saveta bude pozitivna, potvrdio je Ružić,koji je rekao da postoji velika podrška da se prva međuvladina konferencija održi 20. decembra.

On smatra da naruku Srbiji ide i to što ni nova koalicija u Nemačkoj neće napraviti radikalan zaokret u politici prema proširenju EU na Balkan.

Szerző (Forrás)
RTV, FoNet,Novosti
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt