Ugrás a tartalomra

Maloletnici pune crne hronike

Novi Sad je i dalje jedini grad koji nema načelnika policije. To mesto je upražnjeno od 1. januara 2010.

Novi Sad – Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je početkom godine alarmirao javnost zbog pogoršane lične i imovinske bezbednosti građana, izjavio je da je Srbija u potrazi za definisanjem novog bezbednosnog identiteta.

On smatra da je za ublažavanje rizika koji proizlaze i ekonomske i socijalne krize, neophodno raditi na uklanjanju etničkih, jezičkih i verskih distanci. Sociolog kulture i obrazovanja prof. dr Dragan Koković objašnjava u razgovoru za „Politiku” da živimo u rizičnom društvu i da zato treba više da se pobrinemo o bezbednosnoj kulturi, da ne budemo ravnodušni prema agresiji i napadu na druge ljude.

Živeći u Novom Sadu od početka sedamdesetih godina, Koković kaže da je svojim očima pratio kako se miran grad pretvara u nešto suprotno:

„Novi Sad tog vremena i danas je neprepoznatljiv. U gradskom autobusu sedamdesetih godina nisam mogao da čujem psovku, a kamoli da vidim verbalno nasilje. Ako bi neko i na ulici opsovao svi bi se okrenuli za njim, a danas se ne obaziru ni kada vide fizički napad. Prosto rečeno, živimo u vremenu nasilja i nasilja nad vremenom.

Ranije je nasilje bilo povezano sa obiljem. Mi danas živimo u društvu siromaštva, kulturi siromaštva, strategiji preživljavanja, frustracija, a nasilje je postalo vid komunikacije, što se vidi na svakom koraku. Kao i ovih dana u ponašanju maturanata koji idu na maturske večeri. Šetalištem ne mogu da prođem od razbijenih flaša”.

Međutim, po mišljenju turista i posetilaca portala The Top Tens, Novi Sad je najsigurniji grad na Balkanu, odnosno najmanje opasan i nalazi se na 66. mestu liste najopasnijih gradova Evrope.

Bez obzira na mišljenje turista i stranaca, koji se očekuju za nešto više od mesec dana na Egzit festivalu, početkom godine u gradu je podignut signal za uzbunu zbog učestalih pojava vršnjačkog nasilja i incidenata u blizini škola i vrtića.

Iako prema statističkim podacima, delikvencija u prethodnoj godini beleži pad u odnosu na 2011, maloletnici su punili crne hronike zbog pljački, tuča, potezanja oružja, a gradske vlasti su usvojile set mera kako bi se te pojave suzbile.

Iako je to bio i razlog za gradonačelnikove uporne pozive nadležnima da imenuju načelnika policije, to još nije urađeno. Novi Sad je i dalje jedini grad u državi koji nema načelnika policije. To mesto je upražnjeno od 1. januara 2010. godine.

Prema zvaničnim podacima koje je „Politika” dobila u Policijskoj upravi Novi Sad, tokom prošle godine, na području Južnobačkog okruga registrovano je 11.533 krivičnih dela, što je manje za 687 nego 2011. godine.

Broj krivičnih dela izvršenih na području te uprave čini 11,9 odsto svih evidentiranih dela u Srbiji, što je drugo mesto odmah posle Beograda u kojem je izvršeno 33 odsto krivičnih dela. Inače, u prva četiri meseca ove godine, na području Policijske uprave Novi Sad evidentirano je 1.447 krivičnih dela teške krađe, a od toga je 319 izvršeno u kućama i stanovima.

Szerző (Forrás)
Politika
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját