Ugrás a tartalomra

A magyar nemzet továbbra is szabadságszerető

Keviben megemlékeztek az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról
A magyar nemzet továbbra is szabadságszerető

A helybeli Móra István Művelődési Egyesületben szerdán megtartott ünnepségen a Himnuszt követően Perpauer Attila, a művelődési egyesület vezetője üdvözölte az egybegyűlteket, majd Baráth Gábor Gergely történész, a Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási konzultatív testületének, a Nagy Imre Társaságnak a tagja mondott ünnepi beszédet. A történész beszéde elején felsorolta azokat a fogalmakat, amelyek az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc kapcsán mindenkinek eszébe jutnak, majd megjegyezte, hogy ezekben az eseményekben és személyekben az a szabadság gondolata közös, amiért a magyar nemzet 1848 és 1949 folyamán küzdött.

– Nem először és nem is utoljára. Hiszen a nemzetünk bizonyította, hogy egy szabadságszerető nemzet, és ezt az elmúlt ezer év folyamán sokszor be kellett, és valószínűleg be is kel majd bizonyítanunk. De amikor március 15-éről beszélünk, hangsúlyozni kell, hogy a nemzet bebizonyította azt is, hogy ha összefogunk, akkor lényegében a lehetetlenre is képesek vagyunk – magyarázta, majd pedig a szabadság mellett a forradalom és szabadságharc vívmányai közül az 1848 áprilisában V. Ferdinánd által szentesített (áprilisi) törvények fontosságát kiemelve elmondta, hogy e törvényeknek köszönhetően lett elhelyezve a polgári Magyarország alapja és aminek köszönhetően az országnak és a nemzetnek felelős kormánya, népképviselettel alakuló képviselőháza, Országgyűlése lett. Ezek a törvények vezették be a közteherviselést, és törölték el az ősiség jogát és az úrbéli rendszert.

Baráth Gábor Gergely beszédében kiemelte azt is, hogy az 1848/1849-es magyar forradalomnak és szabadságharcnak máig tartó üzenete van. Mégpedig az, hogy a nemzetnek mindig meg kell vívni a küzdelmeit.

– Ahogyan 1848-ban, úgy a nemzetnek 2024-ben is naponta meg kell vívnia a küzdelmet a szabadságért. Igaz, hogy 2024-ben nem Bécsből, hanem más erőközpontokból próbálják a diktátumokat ráirányítani a nemzetre, amely persze ennek ellenáll, és ezért is fontos, hogy 2024-ben példát tegyünk ’48 őseiről, akik életüket adták – hangsúlyozta a történész. Hozzáfűzte, hogy nemcsak az akkori magyar nemzetért, hanem értünk is fontos, hogy példát vegyünk róluk és így a jelenkorban is összefogva sikeresen megéljük a nemzetünk előtt álló küzdelmeket és bebizonyítsuk, hogy a magyar nemzet továbbra is szabadságszerető és a szabadságából nem akar adni.

Az ünnepség folytatásában a kevi óvodások és iskolások műsora következett, majd pedig Baráth László tárogatóművésznek a fellépését tekinthették meg a jelenlévők.
 

Szerző (Forrás)
Magyar SZó, Hhzs.
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben