Ugrás a tartalomra

Maglai Jenő: A szabadkai beruházásokat a köztársasági és a tartományi szervek is támogatják

Rendeződik a kutyamenhely problémája is

A tartományi és köztársasági illetékesekkel való tárgyalásoknak köszönhetően több millió dináros támogatásban részesülnek a város beruházásai – jelentette ki Maglai Jenő, Szabadka Város polgármestere mai sajtótájékoztatóján, ahol azt is bejelentette, hogy sok év után végre megoldódnak a helyi kutyamenhely problémái is.

Szabadka többé már nincs mellékvágányon, mint ahogyan az előző években az tapasztalható volt – emelte ki Maglai, aki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy több tárgyalást is folytatott a napokban Belgrádban és Újvidéken.

A szerbiai építési és városrendezési minisztérium az idén két szabadkai beruházást is támogat, a Tesla utca kiszélesítését 16 millió dinárral támogatja, továbbá az újzsedniki szennyvízelvezető hálózat kiépítését.

A tartományi művelődési titkárság pedig 30 millió dinárral támogatja a szabadkai művelődési rendezvényeket, valamint anyagilag hozzájárul a Zsinagóga felújításának mielőbbi befejezéséhez. A tartomány továbbá támogatni fogja a Könyvtárat és a Múzeumoot is, illetve a Községközi Műemlékvédelmi Intézetet és a Történelmi Levéltárat, hiszen ezek működtetése nem csupán a város érdeke.

Slaviša Grujić, a tartományi tájékoztatási és művelődési titkárral folytatott tárgyaláson a Népszínház tulajdonjogi viszonyai is szóba kerültek. Jelenleg a tartomány és az önkormányzat 50-50 százalékos részesedést tudhat magáénak.

Most a tartomány és az önkormányzat is nagyobb részesedést szeretne kivívni magának. A tartomány azzal érvel, hogy eddig 59 százalékban finanszírozta a színház működését, az önkormányzat pedig azért szeretné magáénak tudni a többségi részesedést, mert a Népszínház Szabadkán helyezkedik él és így városi intézményként képzeli el a színházat. Ezek mind formális jogi kérdések, amelyek még egy ideig nyitottak maradnak, azonban pozitív, hogy elkezdődtek a tárgyalások ezzel kapcsolatban is – mondta Maglai.

A kutyamenhely problémája is megoldódik a városban, ugyanis elvégeztek minden szükséges munkálatot az ideiglenes működési engedély beszerzéséhez. Maglai Jenő elmondta, hogy pár nappal ezelőtt látogatott el a menhelyre, amely pillanatnyilag 170 kutyának ad otthont, de elmondása szerint ennek a városnak legalább kétszer, de inkább háromszor ekkora kapacitású menhelyre lenne szüksége.

A polgármester elmondása szerint ezt a kérdést mielőbb el kell rendezni, ugyanis kóbor ebek utáni kutyaharapások kárpótlására milliókat költ a város. A polgármester ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a menhely pár évvel ezelőtt mintegy 60-100 kutyaházat rendelt, amelyekért a menhelyet üzemeltető Köztisztasági Kommunális Közvállalat darabonként 27 000 dinárt fizetett ki, ami irreális összeg, főleg ha azt veszik figyelembe, hogy ezek mára már majdnem teljesen tönkrementek.

Maglai Jenő továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az előző években egy új helyen, a szennyvíztisztító közelében is kiépítettek egy menhelyet, amelyre hozzávetőlegesen 14 millió dinárt költöttek el, azonban az épületet nem fejezték be teljesen és a telek is rendezetlen.

Hozzátette: kétes ügyletek történhettek ennek kapcsán, hiszen a menhely teljes dokumentációját eltüntették, így ezeket a papírokat a Tartományi Nagyberuházási Alaptól kell újból beszerezni.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Kartali Róbert
Többi hír