Ugrás a tartalomra

Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat

Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat

A szabadságharc hőseire emlékeztek Óbecsén.

Petőfi Sándor egész alakos szobránál, a költő és forradalmárról elnevezett előtt és a nevét viselő általános iskola diákjainak közreműködésével emlékeztek meg Óbecsén az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra. Az ünnepi műsort követően megkoszorúzták a Petőfi-szobrot.

Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat – Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című versének ez a sora lett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére megtartott műsor címe Óbecsén. Radek István minden évben jelen van az ünnepségen. „Valójában azért jövök, mert a nemzettudat mélyen meggyökerezett az elmémben. Már kiskoromtól fogva anyánk így nevelt bennünket, és ez fönnmaradt, úgyhogy ápolom a hagyományainkat.”

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör előtt lévő Petőfi-szobornál megtartott ünnepségen a szervezet csoportjai mellett versmondó diákok is felléptek, akiket Szűcs Budai Engelbert magyartanár, a műsor szerkesztője készített fel. „Több mint 20 éve foglalkozom azzal, hogy a gyerekekbe beleplántáljuk a múlt ismeretét, hogy gyökerük legyen, hogy a jövőben is tudjanak hova kapaszkodni. Ez a magyar nemzet ünnepe, ők a magyar nemzet része, és Petőfiék nem sokkal voltak idősebbek azoktól a gyerekektől, akik itt mögöttem álltak a mai műsorban, ezt közel kel hozzájuk vinni, hogy ők is átérezzék azt, amit Petőfiék is átéreztek, hogy tenni kell a hazáért, a jövőért.”

Ünnepi beszédet Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének az elnöke mondott. „A nemzetet ünnepeljük. A nemzetet, mely azonban nem értelmezhető az emberek nélkül, a mi magyar közösségünk nélkül. Ez pedig mindenekelőtt egymás tiszteletét és szeretetét jelenti. Mert ha tudatosítjuk, hogy mi vagyunk a nemzet, mi vagyunk a város, akkor kovácsolódunk igazi közösségé, akkor nyílnak meg a jövő nagy tetteit lehetővé tévő, kemény kihívásait leküzdeni képes közös akarat forrásai. Márpedig nagy tettekre szükség van és szükség lesz.”

A kultúrkör, a Népkönyvtár és a Petőfi iskola által szervezett műsort követően az emlékezők meg is koszorúzták a Petőfi-szobrot.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben