Ugrás a tartalomra

Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek Kishegyesen
Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Szombat délelőtt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek Kishegyesen. A koszorúzást megelőzően az egybegyűltek a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Még büszkén vallom, hogy magyar vagyok című énekes és táncos előadását tekinthették meg a település új főterén.

Többek között a Szajkó énekcsoport, a Délucska, a Cseprente és a Rizgetős táncegyüttes, valamint a Duhaj zenekar is hozzájárult az igazán szép alkalmi műsorhoz. Kerekes Zalán, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagja pedig szavalatával tette fennköltebbé a megemlékezést. Dr. Hetei- Vizi Éva, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének II. osztályú titkárasszonya felolvasta Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökének levelét, melynek zárógondolatában a következők hangzottak el: Legyen béke, szabadság és egyetértés!

Kovács Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség tanácstagja beszédében elmondta, hogy a magyarság immár 176 éve minden évben megemlékezik egyik legnagyobb történelmi eseményéről az 1848/49- es forradalom és szabadságharcról. Kiemelte azt is, hogy mennyire fontos, hogy az itt élők érdekképviselete méltó módon megvalósuljon, hogy a szülőföld újra választható alternatíva legyen a hazatérők számára. Az emlékezés virágait Petőfi Sándor mellszobránál helyezték el az egybegyűltek.

Dr. Hetei- Vizi Éva, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének II. osztályú titkárasszonya, a Szabadkai Főkonzulátus képviseletében pedig Balog György konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Sárközi István a Végrehajtó Bizottság elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Kerekes József, a VMSZ alelnöke, Kerekes Zoltán és Kovács Károly, a kishegyesi önkormányzat nevében Sándor István alpolgármester és Mohácsi Zoltán községi tanácstag, a kishegyesi helyiközösség koszorúját pedig Fülöp Valentin tanácselnök helyettes és Csordás Katalin tanácstag koszorúzott.
 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, GR
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika