Ugrás a tartalomra

Koszorúzással, közös imával, alkalmi műsorral emlékeztek Topolyán

Koszorúzással, közös imával, alkalmi műsorral emlékeztek Topolyán

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott megemlékezésen a Hősök sírjánál énekelték a Himnuszt.

Koszorúzással, közös imával, történelmi visszatekintővel, alkalmi műsorral emlékeztek Topolyán az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeire és az aradi vértanúkra. Az eseményt a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt szervezte.

A topolyai Nyugati temetőben, a Hősök sírjánál hangzott fel a himnusz, majd alkalmi versek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója tiszteletére tartott megemlékezésen. Követendő példát állítottak elénk a márciusi ifjak, melyet ma szerencsére nem fegyveres harcokkal kell követnünk - mondta beszédében Sípos Piroska, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt Topolya-Kishegyes körzeti szervezetének elnökhelyettese. „Számunkra útmutató, példát vehetünk róluk és kellene is példát venni, hogy az itteni magyarság ne tévelyegjen, hanem ennek a szellemében tartsa meg magyarságát hitét.”

1849-től több évtizeden keresztül nem volt szabad megemlékezni, a kiegyezés után sem volt ildomos. A Vajdaságban élőknek a két világháború között sem volt szabad megemlékezni, kivéve a 1941-1945-ig terjedő időszakot. Majd 1990-ig ismét nem emlékezhettünk - hangzott el Tomik Nimród történész, a VMSZ topolyai helyi szervezete elnökének beszédében. „Ahogy számoltam, több éven keresztül nem volt szabad megemlékezni, mint amennyit ünnepelhettünk. Tehát ez a helyzet, ami most fennáll, úgy gondolom, hogy erre mindenkinek, a politikumnak, az embereknek oda kell, hogy figyeljünk, hogy a továbbiakban is meg tudjunk emlékezni.”

Szakály József címzetes prépost, topolyai plébános vezetésével imádkoztak a vértanúk lelki üdvéért, majd a jelenlévők megkoszorúzták a Hősök sírját, melyen 43 ártatlan áldozat és öt honvéd neve szerepel. A Szabadkai Magyar Főkonzulátus nevében Tőkés Eszter konzul, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Fremond Árpád elnök valamint a VMSZ, a VMDP, a topolyai önkormányzat, a helyi közösség és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika