Ugrás a tartalomra

„Komolyabb lesz, mint hinnék”

KORMÁNYÁTALAKÍTÁS

A képviselőház elnöke szerint Vučić lenne az ideális miniszterelnök

Annak ellenére, hogy már hetek óta az egyik leggyakoribb politikai témának számít a kormányátalakítás, a Beta hírügynökség kormányhoz közel álló hírforrásra hivatkozva szerdán azt tette közzé, hogy ezzel kapcsolatos megegyezés a hatalmi koalíción belül egyelőre még mindig nincs, s azt legkésőbb pénteken hozzák majd meg. A hírközlő szerint ugyanis még nem tudni, hogy módosítják-e a koalíciós megállapodást vagy sem, amely lehetővé tenné a miniszteri pozíciók pártok közötti cseréjét. Ha a kormányátalakítás mellett döntenek a koalíció vezetői, akkor erről az azt alkotó pártok szerveinek is véleményt kell majd formálniuk a pénteki döntést követően. A Szerb Haladó Párt már korábban bejelentette, hogy az elnökség szombati ülésén téma lesz a kormányátalakítás is.

Aleksandar Vučić kormányfőhelyettes a Vreme hetilapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a tervbe vett kormányátalakítás folyamata „sokkal komolyabb lesz, mint azt ma sokan hinnék”.

– Amikor arra tesz valaki javaslatot, hogy tizenöt, ilyen vagy olyan módon a párt élén álló személyt leváltsanak – senki sem került kormoly pozícióba a pártlisták legaljáról – akkor tudva levő, hogy ezek a személyek automatikusan ellenlábassá válnak – fogalmazott Vučić.

Pozitív példaként Nikola Selaković igazságügyi miniszter eddigi munkáját emelte ki. Közölte: elég megfigyelni, hogy egy adott minisztérium hány törvényt fogadott el az elmúlt időszakban, milyen más eredményeket könyvelt el. Elmondta ugyanakkor, hogy vannak olyan „területek” is, ahol nem lát kézzel fogható eredményeket, de ezek esetében is igyekszik majd teljesen objektív maradni. Aláhúzta, hogy fontos lenne megállapítani: milyenek az eredmények a mezőgazdaság, a kultúra, és más ágazatok területén, s összevetni azokat az előző hatalom idejében elért sikerekkel.

Nebojša Stefanović, a köztársasági parlament elnöke és az SZHP alelnöke azt nyilatkozta, hogy Aleksandar Vučić lenne a legmegfelelőbb személy a miniszterelnöki tisztség betöltésére. Meggyőződését azzal indokolta, hogy szerinte Vučić a legenergikusabb és legnagyobb autoritással rendelkező személy a kormányban. Javaslatát a párt szerveinek is átadta – számolt be Stefanović.

A képviselőház elnöke kifejtette, hogy a miniszterelnöki funkció sorsáról a Vučić és Ivica Dačić jelenlegi kormányfő közötti leendő megbeszélés során születik majd döntés.

– Nekik kell minden részletet egyeztetniük, s megállapítaniuk, sor kerülhet-e egyáltalán egy ilyen lépésre, s ha igen, mikor – értékelte Stefanović a Večernje novosti napilapnak adott nyilatkozatában. Arra is kitért, hogy a haladók egyáltalán nem töprengenek azon, hogy a Demokrata Párttal nagykoalíciót kössenek. A személycserékről az alelnök szerint a jövő hét folyamán hoznak majd végleges döntést, miután az elnökség szombati ülésén kielemzik, ki teljesített rosszul a párt káderei közül. Az számítana a legjobb megoldásnak, ha egyesek önszántukból távoznának, még mielőtt a párt negatívan értékelné az eddigi tevékenységüket – húzta alá. Hozzátette, hogy nem néhány államtitkár vagy közvállalati igazgató távozására, hanem sokkal nagyobb erejű változásokra kell számítani.

A Danas napilap értesülései szerint az sem kizárt, hogy Aleksandar Vučić átengedi majd a kormányátalakítás során a védelmi minisztérium vezetését koalíciós partnerének, Aleksandar Vulinnak, aki jelenleg a kormány Koszovó-irodáját vezeti. A lap információi szerint Vučić a saját példáján szeretné megmutatni, mit ért a lényegi kormányátalakítás fogalma alatt. A nemhivatalos értesülések szerint cserébe azonban Ivica Dačićtól is elvárják a haladók, hogy átengedje másnak a belügyminisztérium irányítását.

A TEHETETLENSÉG CSÍRÁJA

Borislav Stefanović, a Demokrata Párt frakcióvezetője úgy értékelte, hogy a Dačić-kabinet tervezett rekonstrukciója semmilyen lényegi változást vagy új értéket nem adhat a kormány munkájához. Mint mondta, a kormány mélyen magában hordozza a tehetetlenség csíráját, a kabinetet alkotó pártokat pedig a rossz káder és az egymással ellentétben álló érdekek jellemzik. Szerinte az átalakításról szóló hírek kizárólag a polgárok megtévesztését szolgálják, el akarják terelni a figyelmet a sokkal fontosabbnak számító problémákról, mint amilyenek a szociális-gazdasági gondok és a Pristinával kötött megállapodás alkalmazása. A DP-ben nem látják azt az új figurát, aki esetleg jobbá, értékesebbé tudná tenni a kormány munkáját – szögezte le a frakcióvezető.

Bojan Đurić, a Liberális Demokrata Párt képviselője úgy fogalmazott, hogy a vidékiesség szelleme hatja át a kormányátalakítás bejelentett folyamatát. A hatalom 19. századi problémákkal foglalkozik a valós gondok orvoslása helyett – értékelte. Véleménye szerint emiatt Szerbia nem készült fel az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésére sem, s ha azzal az öltettel áll neki a tárgyalásoknak az ország, hogy valamit kapni akar az uniótól, akkor koldusbotra jut majd végül.

Szerző (Forrás)
v.ár , Magyar Szó
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt