Ugrás a tartalomra

Kishegyesen tájékozódtak a gondokról, tapasztalatokról és eredményekről a VMSZ politikusai

Szakemberhiány az állami intézményekben bevezetett létszámstop miatt, felújításra váró épületek, egyre több rászoruló, a programokra pedig kevés pénz – ez jellemzi az egészségügyet és a szociális ellátást Kishegyesen. A községben példaértékű a már három éve működő falugondnoki szolgálat.

Néhány családot ma meglátogattak a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői, akik egyebek mellett a témában tájékozódtak, ugyanis más településeken is tervezik bevezetni a rászorulók ilyen jellegű segítségnyújtását.

A kerekesszékbe kényszerült, rokkantnyugdíjas óvónő egyedül él lányával Kishegyesen. Nem tudja ellátni a ház körüli teendőket, ezért a falugondnok segít neki a mindennapi munkákban. „Nálam, mondhatnám, hogy mindent: favágás, fűnyírás, bármi javítás, begyújtás, bemelegíti a lakást, elszállít egészségügyi intézménybe, papírokat elintézi, bevásárol, ha szükséges” – sorolja Paróczi Rita.

A szolgálatot három éve alapította meg és működteti a Női Fórum Kishegyesen. A felhasználók száma változó, jelenleg 120 rászorultról gondoskodnak.

„Nemcsak a családnak, meg a ház körül segít, hanem a lelkemnek is” – ezt már Dudás Ferenc mondja a falugondnokról, aki akárcsak máshol, náluk is szinte családtagnak számít.

Szűcs István falugondnok elmondta: „Ahogy telik az idő, az ember együtt örül, együtt sír velük, együtt oldja meg a problémát velük, segítünk, amiben tudunk.”

Ilyen, falu-, tanya- és peremkerületi gondnoki szolgálatot tervez létrehozni más településeken is a VMSZ. Pásztor István elnök, valamint a párt tagjai a településen már jól működő szolgálatról az érintettektől tájékozódtak. Kishegyesen az egészségügyi és a szociális ellátásról is beszéltek a helyi illetékesekkel, akik szakemberhiányról, felújításra szoruló épületekről számoltak be.

„Olyan sok elkötelezett, nyitott lelkű embert volt alkalmam ma megismerni, ami arról győz meg, hogy az, amit mi gondolunk ezeknek a rendszereknek a működésével, javításával kapcsolatban, az megvalósítható, legalábbis, ami az emberállományt, a kész embereknek a számát és elkötelezettségét illeti” – mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

A VMSZ parlamenti frakciója az előző ciklus alatt is részt vett azokban a parlamenti vitákban, melyek során az egészségügyi csomag, illetve a szociális kérdések voltak napirenden. Módosítási indítványokat nyújtottak be. Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője ezzel kapcsolatban elmondta: „Az elkövetkező időszakban remélhetőleg a hatalmi többség részeként, a kormányzat részként még inkább tudunk majd kihatni ezekre a törvényekre.”

A pártelnök kishegyesi látogatása kapcsán kiemelte, a most hallottak is megerősítik abban, hogy ha a magyar közösséggel akarnak foglalkozni, akkor megkerülhetetlen az egészségügyi és a szociális szféra helyzetével való szembenézés.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír