Ugrás a tartalomra

„A kemény piaci viszonyokban korszerű eszközökre van szükség”

„A kemény piaci viszonyokban korszerű eszközökre van szükség”

Magyarcsernyén folytatódott a VMSZ mezőgazdasági szakpolitikusainak körútja, melyen a termelőket tájékoztatják a 2024-es támogatási lehetőségekről.

Mint elhangzott, a kemény piaci viszonyokban korszerű eszközökre van szükség. Ehhez a termelőknek minden lehetőséget meg kell ragadniuk minisztériumi, tartományi vagy önkormányzati szinten, illetve a Prosperitati pályázatain.

A csernyeiek többsége mezőgazdasággal foglalkozik. Kukoricát, búzát és napraforgót termesztenek. Azt állattenyésztés az utóbbi években visszaesett - hallottuk Darusi Renáta falugazdásztól, aki Magyarcsernyén, Kisoroszon, Szajánban és Padén mintegy háromszáz gazdaság ügyeinek intézésében segít.

„Február hónap folyamán a gazdaságok megújítását végeztük. Valamint a terület alapú támogatás igénylésében segítettem a termelőknek. A gazdaságok megújításán belül elkészítettük a vetéstervet. A parcellákat is ellenőriztük. Hogyha erdőrész vagy villanykaró belelóg, akkor azt kivettük, mivel nagyon fontos, hogy csak a bevetett terület legyen beadva.”

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár a termelőkkel való közvetlen beszélgetések fontosságát hangsúlyozta.

„Ezek a lakossági fórumok kimondottan a mezőgazdaságról szólnak. Itt van elegendő idő arra, hogy elmondjuk, hogy melyek azok az aktualitások, amelyek a mezőgazdasági minisztériumban tudnivalóként fontosak. Akár a pályázatok szintjén, akár a jövőbeli tervekkel kapcsolatosan. Másrészt, a gazdák pedig első kézből tudnak tájékozódni, és el tudják nekünk mondani, melyek esetleg az észrevételek vagy helyi problémák.”

A Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap márciusban 13 kölcsönvonallal fog megjelenni, évi egy százalékos kamatlábbal, ami a piacon elérhető legolcsóbb kölcsön. Ezeknek a 90 százaléka megegyezik a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázataival. Azok a termelők, akiknek nincs saját pénzeszköze, párhuzamosan pályázhatnak mindkét helyre - ismertette Molnár Viktor, az alap igazgatója.

„A jelenlegi kemény piaci helyzetben minden családi gazdaságnak érdeke az, hogy talpon tudjon maradni, illetve fejlődni tudjon. Ez folyamatos, kisebb-nagyobb beruházások nélkül elképzelhetetlen. Viszont a tartomány által nyújtott lehetőségek mind olyanok, mellyel a termelők gazdaságai fejlődni tudnak.”

A tájékoztató lakossági fórumok márciusban is folytatódnak. A tervek szerint a hónap végéig több mint húsz helyszínre jutnak el a szakpolitikusok.
 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben