Ugrás a tartalomra

Kápolnabúcsú és iskolanap volt a Paulinumban

Január 25-e Szent Pál apostol megtérésének ünnepe, mely a szabadkai Paulinum Szeminárium kápolnájának búcsúja és a gimnázium iskolanapja is egyben. Az intézményben a tanév folyamán ez a legkiemelkedőbb és legfontosabb ünnep, amelyre a szeminaristák és tanulóik lelkesen készülnek.

A búcsút és iskolanapot minden évben szentmise keretében ünnepeljük meg, melyet egy vendég püspök vezet. Az idei évben Msgr. Matthias König paderborni (Németország) segédpüspöke vezette. A püspök úrral együtt misézett Msgr. Pénzes János megyéspüspök, Msgr. Német László nagybecskereki püspök, Msgr. Miocs József rektor, Ft. Christoph Severin, aki König püspök úrral érkezett és Ft. Vogrinc Josef atya. A szentmise a kápolna és a felújított iskolahelyiségek megáldásával kezdődött.

König püspök úr szentbeszédében kiemelte: „Legyünk a béke és változások emberei. Imádkozzunk az állandó megtérésért, amely olyan kereszténnyé formál bennünket, mely megváltoztatja a világot. Szent Pál apostol megtérésének ünnepe arra emlékeztet, hogy Isten segítségével lehetséges és megvalósítható a megtérés. Bízzunk az Istenben és az Isten erejében, amely megtérésre vezet bennünket.” Az alkalmi műsor keretében a rektor úr köszöntötte a vendég püspököt, aki egyben a Paulinum nagy jótevője.

Amikor a kápolna egy vihar következtében használhatatlanná vált, König püspök úr felvállalta a felújítási munkálatok anyagi költségeit, valamint a tantermek és folyosók felújítása az ő segítségével, illetve közbenjárására valósulhatott meg. Az ünnepi szentmisén, az alkalmi műsor keretében szavalatok, énekszámok és zenei számok hangzottak el, melyeket a diákok adtak elő.

A közéleti személyiségek közül az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Vladimir Todić és Gavrilo Grban a vallásügyi minisztériumból, Andrékó Gábor konzul a szabadkai magyar főkonzulátus képviseletében, Dragan Đurić, a szabadkai horvát konzulátus főkonzulja, Joó Horti Lívia a Magyar Nemzeti Tanács nevében, Kern Sólya Mária képviselő, valamint Blaško Stantić és Horvat Franjo Szabadka város önkormányzatának képviseletében, Kern Imre a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese és Göncző Mandler László a Német Népi Szövetség elnöke. Az ünnepségen jelen voltak még más közéleti és civil szervezetek képviselői, iskolaigazgatók, jótevők is, a Paulinum jelenlegi és volt tanárai, papok, egykori szeminaristák, és végül de nem utolsósorban a növendékek szülei, illetve hozzátartozói, valamint a kedves hívek. Az ünnepség fogadással és társalgással zárult a szeminárium ebédlőjében.

A délutáni órákban a püspök úrnak és kíséretének Kern Sólya Mária képviselő asszony, valamint Kern Imre igazgatóhelyettes megmutatta a városháza épületét. Másnap, vasárnap Maglai Jenő polgármester a hivatalában fogadta König püspök urat. A tárgyaláson szóba került az önkormányzat, valamint az egyháznak, ezen belül is a Paulinumnak mint egyetlen katolikus intézménynek a helyzete és jövője. A polgármester ígéretet tett arra, hogy a jövőben is mindent megtesz a Paulinum Gimnáziumért és Szemináriumért, annak eredményes működéséért.

König püspök vasárnap az esti órákban újra ellátogatott a szemináriumba, hogy személyesen is találkozzon a diákokkal. Kifejezte örömét, hogy megismerhette a diákokat, és bátorította őket, hogy ne fáradjanak bele a munkába, a tanulásba, hanem szembenézve a mindennapok kihívásaival merjék megvalósítani céljaikat Szt. Pál apostol közbenjárásával.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Baranyi László
Többi hír
Megválasztották a tartományi képviselőház elnökévé Juhász Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség Intézőbizottsága eln
Juhász Bálint: Megvolt a szándék a parlament megalakításakor az ellenzékkel való együttműködésre
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks