Ugrás a tartalomra

A jövőbe vetett hit jelképe

A történelmi megbékélés fontosságát hangsúlyozták a 42-es razzia évfordulóján Csúrogon

A Csúrog központjában található Topalov-raktárból kialakított múzeumban adóztak szombaton az 1942-es razzia áldozatainak a kivégzett és meghurcolt környékbeliek családtagjai, leszármazottjai, a Magyar Köztársaság, a Tartományi Képviselőház, a Tartományi Kormány, továbbá a világháború áldozatainak emlékét őrző civil szervezetek képviselői.

Az egykori raktárhelyiségben kivégzettek emlékének adózva Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke és Milan Radomir, a Razzia 42 szervezet vezetője helyeztek el koszorút. A helyszínen megtartott gyászmisét követően Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete intézett beszédet az egybegyűltekhez, melyben kiemelte a két nemzet közötti tavalyi történelmi megbékélés fontosságát, s azokra a magyar és szerb államfők által kimondott mondatokra helyezte a hangsúlyt, melyek egyértelműen megállapítják: az elkövetett borzalmakért sohasem a nemzet egésze, hanem maguk az elkövetők tehetők felelőssé.

Nincs az a patriotizmus, az a hazaszeretet, mely szentesíthetné az emberölés tettét – állapította meg a nagykövet, s arra szólított fel, hogy higgadtan, a razzia és a megtorlások áldozatainak emlékét egyaránt szem előtt tartva tekintsünk vissza a múlt kegyetlenségeire. Közölte, hogy hat évtizede egy szörnyeteg szabadult el térségünkben, a háború szörnyetege, mely egy abnormális logika felülkerekedését okozta – ez a logika szerint bűnös volt mindenki, aki különbözött a másiktól. A jövőbe tekintve azért kell küzdenünk, hogy a múlt ezen történései soha se ismétlődhessenek meg – húzta alá Nikowitz.

Čedomir Božić, Zsablya község polgármestere civilizációs előrelépésnek nevezte, hogy a háborúban egymással szembe állított két közösség ma már megérti egymást, tiszteli a másik fájdalmait. Ennek egyik bizonyítékaként maga is a közös megemlékezéseket és a tavaly júniusi csúrogi közös főhajtást említette.

A vajdasági kormányt képviselve Miroslav Vasin gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkár elmondta, hogy az olyan történelmi tragédiáknak, mint amilyen a csúrogi egyetlen pozitív hozadéka lehet: a kijózanodás, a békés együttélés módjának fellelése. Csúrog a megbékélés szimbólumává vált, a helység ma a jövőbe vetett hitet jelképezi – fogalmazott Vasin.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, v. ár
Többi hír