Ugrás a tartalomra

Január 21-én kezdik meg a csatlakozási tárgyalásokat

Januárban kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások Szerbia uniós csatlakozásáról – döntöttek kedden az EU uniós ügyekkel foglalkozó miniszterei. Az első kormányközi konferenciát a tervek szerint január 21-én tartják – közölte Štefan Füle bővítési biztos. Linas Linkevicius, a Miniszterek Tanácsának soros elnökségét ellátó Litvánia külügyminisztere a tanácskozást követő sajtótájékoztatón ismertette, hogy az EU mind Koszovó, mind Szerbia vezetését méltatta az uniós közvetítéssel folytatott párbeszéd eredményeiért. Egyúttal világossá tette: további kézzelfogható eredményeket vár, ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy Belgrádnak most el kellene ismernie a 2008-ban függetlenné vált egykori tartományát független államként. Ezt eddig több uniós tagállam sem tette meg.

A miniszterek arról is tárgyaltak, hogy megadják-e a tagjelölt státust Albániának. Linkevicius szerint ez „csak idő kérdése”, ám most Albánia nem kapta meg a tagjelöltséget, a miniszterek jövő júniusban térnek majd vissza a kérdésre. Macedónia esetében pedig esély sincs arra, hogy a folyamat kimozduljon a holtpontról.

Az uniós ügyekért felelős miniszterek egyebek mellett a hét második felében esedékes uniós csúcs másik két fő témájáról, a közös kül- és védelmi politikáról és a gazdasági és monetáris unió elmélyítéséről is egyeztettek.

Most Brüsszelen a sor

Ma döntenek Brüsszelben az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei arról, mikor tartják meg az EU és Szerbia kormányközi első konferenciáját. Elfogadhatják továbbá a Szerbiával való uniós tárgyalási keretet. A diplomaták még nem tudtak megegyezni arról, hogy idén decemberben, vagy jövő januárban kezdődjenek-e meg a csatlakozási tárgyalások.

A külügyminiszterek tanácsán számol be Catherine Ashton, az Európai Unó kül- és biztonságpolitikai főképviselője arról, hogy Szerbia milyen mértékben teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket. A főképviselő korábban azt nyilatkozta, Szerbia az áprilisban megkötött brüsszeli megállapodás minden főbb pontját teljesítette. „Amikor megnézzük az áprilisi egyezmény teljesítményeinek listáját, szerintem igazán lehengerlő. Egyes területeken sokkal messzebbre jutottunk és gyorsabban haladtunk, mint amire számítottam. Az utolsó részleteket vesszük számba az igazságszolgáltatás ügyében. A minisztereknek is elmondtam, hogy reménykedem a döntés meghozásában. Azt fogom ajánlani, hogy tegyünk úgy, ahogyan megígértük, és szervezzük meg a kormányközi konferenciát, támogassuk Szerbiát és a Koszovóval kötött megállapodást.”

A tárgyalásokról kiszivárgó források szerint két álláspont alakult ki a Szerbiának szabott feltételekkel kapcsolatban. Németország és Nagy-Britannia továbbra is azt kérik, hogy egy jogilag kötelező dokumentummal biztosítsák, hogy Szerbia tovább normalizálja kapcsolatait Koszovóval. A Spanyolország által vezetett országok csoportja viszont nem kötné a tárgyalások megkezdését a dokumentum aláírásához. Carl Bildt svéd külügyminiszter elmondta: „Remélem, hogy végre döntést hozunk Szerbia csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről. Ennek végső ideje, és nagyon fontos lenne.”

A külügyminiszterek tanácsán arról is vita alakult ki, hogy 2013. december 20-án, vagy 2014. január 21-én tartsák-e meg az Európai Unió és Szerbia közötti első kormányközi konferenciát. Varga László, a szerbiai parlament Integrációs Bizottságának elnökhelyettese szerint nem ez a dátum a legfontosabb. „Igazából mindegy, hogy ez a szimbolikus tárgyaláskezdési forduló most decemberben, vagy jövő januárban fog bekövetkezni. A lényeg az sokkal inkább az, hogy a csatlakozási tárgyalások érdemi része mikor tud, valószínűleg jövő év végén, vagy az azt követő év legelején megkezdődni, és ami ennél még fontosabb, a több évig tartó csatlakozási tárgyalási sorozat mikor fog befejeződni.”

A brüsszeli tárgyaláson várhatóan késő este születik döntés Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésének dátumáról.

Szerző (Forrás)
MTI, Pannon RTV
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát