Ugrás a tartalomra

Honnan lesz pénz a színházra?

A képviselők ellenszavazat nélkül fogadták el a Népszínház új tervét

Habár a szabadkai Népszínház lebontásakor az új színházépület felépítésére a köztársasági kormány is felelősséget vállalt, a szerződésben foglalt kötelezettségeknek nem volt hajlandó eleget tenni, azzal az indokkal, hogy nem hajlandó finanszírozni a szabadkai városvezetés megalomániás projektumát – emelte ki Saša Vučinić, a Demokrata Párt képviselője a tegnapi képviselő-testületi ülésen, mielőtt határozatot hoztak volna a Népszínház épülete helyreállításának, felújításának és kibővítésének folytatásáról.

A határozat alapján a Népszínház 2683 négyzetméter alapterületű régi, védelem alatt álló része mellett 11 517 négyzetméter új területtel rendelkezik majd, ami kevesebb, mint az első tervben előirányzott terület. A tervezők igyekeztek csökkenteni az épület felújításához szükséges beruházások értékét.

Az épületben a korábban előirányzott 200 négyzetméternyi kereskedelmi szolgáltatást célzó tartalmak helyett erre 4700 négyzetmétert terveznek, hogy az épület könnyebben fenntartható legyen. Ugyanakkor a három terem helyett kettővel számolnak.

A nagyterem 550 férőhelyes, míg a koncertteremben, ahol zenekari árok is lesz, 450 férőhely lesz. A Népszínház építése kapcsán folytatott vita során számos kérdést megbolygattak a képviselők.

László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője felhívta a figyelmet, hogy nem született semmilyen kimutatás arról, hogy a Népszínház építési munkálatai eddig mennyibe kerültek, ugyanakkor feltette a kérdést, hogy ki vállal felelősséget azért, hogy a módosított terveket meg is valósítsák.

Ilija Maravić, a Szerb Haladó Párt képviselője rámutatott, csak a tervek módosításáról, illetve a költségek csökkentéséről esik szó, de arról már senki nem beszél, hogy a szükséges pénzt milyen forrásokból fogják előteremteni a színház épületének befejezésére.

Ugyanakkor ő is nehezményezte, hogy egyetlen, a Népszínház építését felügyelő bizottság sem készített jelentést arról, hogy a bontástól kezdve az építkezés mennyibe került. A Népszínház építése körüli vitában számos probléma felmerült, például az eltűnt téglák és gerendák, valamint a felelősség kérdése is.

Radmilo Todosijević, az SZHP képviselője arra mutatott rá, hogy számításai szerint több mint 1000 euróba kerül majd a színházépület minden négyzetmétere. Maglai Jenő, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője kiemelte, a múltba vissza lehet tekinteni, de véleménye szerint inkább a jövőt kell figyelembe venni.

Mint mondta, az, hogy reális-e a színház belterületének csökkentése, majd csak a jövőben derül ki, de mindenképpen üdvözölte a költségcsökkentésre tett törekvéseket. Mégis felhívta a figyelmet, hogy a költségek csökkentése után is nyilvánvaló, hogy az építkezéshez szükséges pénzt a város nem tudja önerőből biztosítani, de nem elég a tartomány támogatása, a köztársasági költségvetésből is szükség lenne pénzre.

Modest Dulić polgármester rámutatott, értesíteni fogja az önkormányzat az illetékes művelődési minisztériumot a tervek megváltoztatásáról. A tervek szerint a régi rész felújítása rövid időn belül befejeződik, az új rész építési munkálataira pedig a következő évben kerül sor.

Mint mondta, amennyiben a minisztérium is eleget tesz kötelezettségeinek, 2-3 éven belül felépülhet a színház. Ugyanakkor felhívta a figyelmet és kérte a SZHP képviselőit, járjanak közbe a köztársasági szerveknél, hogy ne zárkózzanak el ettől a  projektumtól, mint ahogy ebben a pillanatban teszik, hiszen nem politikai projektumról van szó, a színház felépítése Szabadka minden polgárát érinti.

Végül a képviselők a több mint két órán keresztül folytatott vita után, 43 támogató és 9 tartózkodó szavazat mellett elfogadták a Népszínház építéséről szóló határozatot.

Ennek a határozatnak az elfogadása után valamelyest kiürült a tanácsterem, ugyanis az SZHP képviselői elhagyták az ülést, lévén, hogy Tomislav Nikolić államelnök Szabadkán tett látogatást, és ők is inkább odamentek.

A képviselő-testület vita és ellenszavazat nélkül döntött a városi szeméttelep egy részének szanálásáról és rekultivációjáról. A sándori mocsár szanálását érinti a határozat, aminek köszönhetően a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalat bővítheti hulladékkezelő tevékenységét.

Regionális Fejlesztési Ügynökséggé alakították át a Kis- és Középvállalatok Regionális Központját. Módosították a házi- és egzotikus állattartást szabályzó városi határozatot, illetve szabályzatot szavaztak meg a középiskolások útiköltség-térítéséről.

Mint arra Kerekes László, a VMSZ képviselője rámutatott, ezzel a szabályzattal leegyszerűsítették az útiköltség-térítés igényléséhez szükséges adminisztrációs folyamatokat. Az iskolák állítják majd össze azoknak a tanulóknak a névsorát, akik igénylik ezt a költségtérítést, illetve ők továbbítják majd a szükséges adatokat is az önkormányzat illetékes titkárságához.

A középiskolás diákoknak 1800 dinárt kell havonta fizetniük, az ezt meghaladó összeget az önkormányzat állja.

Kinevezték a szabadkai Szociális Munkaközpont igazgatónőjét, Dijana Prćićet, aki eddig megbízott igazgatóként végezte az intézményben ezeket a feladatköröket.

AZ ELLENZÉKIEK ELLENZÉKBE VONULTAK

A képviselő-testületi ülésen végre rendezték a nyár eleje óta húzódó kérdést, hogy miután a Szerbiai Demokrata Párt képviselői átigazoltak a Szerb Haladó Pártba, az érintett képviselők a városi hatalomban maradtak-e továbbra is egy korábbi koalíciós szerződés alapján, vagy ellenzékbe tértek át.

Az érintett képviselők ezúttal írásban is értesítették a képviselő-testület elnök asszonyát a négy tag átigazolásáról, amivel megszűnt a képviselői csoportjuk. Vagyis Stevan Bakić, Aleksandar Grubor, Ljiljana Laban és Jasmina Stevanović, valamint Srđan Evetović (a Bunyevác Párt képviselője) ezek után hivatalosan is az SZHP tagjai.

Ugyanakkor Veljko Vojnić is átigazolt a haladókhoz, ő korábban a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselőjeként került a képviselő-testületbe.

Ilija Maravić, az SZHP szabadkai szervezetének megbízottja kiemelte, az új tagok is ellenzékbe vonultak, ezek után a képviselő-testületben 13 tagot számlálnak. Majd hozzátette, egy újabb tag átigazolása várható, ám személyét nem volt hajlandó megnevezni.

Modest Dulić polgármester ugyanakkor rámutatott, hamarosan sor kerül a közvállalatokban az új igazgatók megválasztására, így a koalíciós szerződés újrafogalmazására is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Miklós Hajnalka
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt