Ugrás a tartalomra

A háromezredik eskütevő Belgrádban

Csütörtökön a belgrádi magyar külképviseleten Nikowitz Oszkár nagykövet ünnepélyes keretek között átnyújtotta a honosítási okiratot a háromezredik eskütevőnek.

Fortuna kegyeltje, a magyar állampolgárságot igazoló dokumentum boldog tulajdonosa Rancz János 46 éves pancsovai villanyszerelő vállalkozó, aki szüleivel együtt fogadott hűséget Magyarországnak.

A nagykövet az állampolgárságot tanúsító okirat átnyújtásakor egy üveg, hungaricumnak számító magyar pálinkát is ajándékozott a háromezredik honosítottnak.

Mint arról lapunkat Ritecz Miklós belgrádi főkonzul tájékoztatta, a nagykövetség dísztermében csütörtökön – a 2011. május 3-i első ilyen esemény óta – immár a 116. ünnepélyes eskütételt szervezték. Az egyszerűsített honosítás iránt folyamatos, élénk az érdeklődés, az állampolgársági kérelem benyújtására továbbra is időpontot kell foglalni.

A konzuli osztály kapacitásának függvényében jelenleg augusztus elejére tudnak lehetőséget biztosítani a kitöltött nyomtatványok és a szükséges dokumentumok átadására.

Az érdeklődők, illetve a főváros vonzáskörzetében élő magyarság létszámát figyelembe véve a főkonzul biztosra veszi, hogy lesz négyezredik, sőt, ötezredik eskütevő is a belgrádi nagykövetségen.

Az útlevélkérelmek átvétele is zökkenőmentesen zajlik, 2012 januárja óta mostanáig mintegy 1500-an folyamodhattak magyar úti okmányért Belgrádban – közölte Ritecz Miklós. A nagy érdeklődés miatt itt is előre, telefonon kell időpontot igényelni. (A konzuli osztály közvetlen száma: 011/243-83-95.)

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, R
Többi hír