Ugrás a tartalomra

Gyarapították a Topolyai-tó halállományát

Gyarapították a Topolyai-tó halállományát

A Topolyai-tó nemcsak a nyári fürdőzők körében népszerű, de a horgászok is kedvelik. Pénteken mintegy egymillió dinár értékben két tonna kétéves ponttyal gyarapították a halállományát Topolya Község Önkormányzatának támogatásával.
A Topolyai-tavat pontyban, harcsában, csukában és sügérben, aranykárászban és más halban gazdag állománya népszerűvé teszi a horgászok körében. Az utóbbi évek nyári szárazsága nem rontott drasztikusan a víz minőségén, nagyobb halpusztulás nem történt. A halak úgy tudták túlélni eddig a kánikulákat, hogy mivel az állóvíz medre nem egyenletes, itt-ott mélyebb árkokkal tarkított, azokon a részeken húzták meg magukat. Topolya község önkormányzata hetedik éve igyekszik gyarapítani a víz halállományát, ezúttal megközelítőleg egymillió dinár értékű a beruházás – tudtuk meg Szatmári Adrián községi elnöktől. 
– Az önkormányzat és az egész község érdeke, hogy minél népszerűbb legyen a Topolyai-tó a sporthorgászok és a rekreálók körében, és persze a nyári fürdőzők között. Ezért is hozta meg az önkormányzat azt a döntést, hogy a mólók regisztrációja 50%-kal olcsóbb lesz az idén a község lakosai számára. A Topolyai-tó 2017 óta élvez környezetvédelmi védettséget, és nagyon jó az együttműködésünk a horgászegyesületekkel és a környezetvédelmi szervezetekkel, s ezt a jövőben is szeretnénk fenntartani. Az önkormányzat egyébként éves szinten mintegy 10 millió dinárt fordít a költségvetésből a Topolyai-tó fenntartására, azaz a mólók, a parkolók és a strand karbantartására, a környezetvédelmi terület működtetésére, vagyis az őrök bérének  biztosítására – nyilatkozta a községi elnök.  
A halasításnál jelen volt Ivanics Zoltán, a Topolyai-tó fenntartásával megbízott Aqua Top Kft. igazgatója is. Elmondta, hogy évről évre kora tavasszal igyekeznek gyarapítani a tó állományát.
– A szabályzattal összhangban történik minden évben a tó halállományának gyarapítása, ezúttal két tonnányi pontyot helyeztünk el a programmal összhangban, és várhatóan jövőre is ugyanennyivel gyarapítjuk – tudtuk meg.
Mile Antunović halőr, a Tó Környezetvédő Sporthorgász-egyesület elnöke elmondta, hogy a nyári vízálláshoz képest 70 cm-rel emelkedett a víz szintje. Azonban ez is egyelőre elmarad a múlt évitől, és az átlag vízállástól, amihez még egyméternyi hiányzik. 
– Tavaly több mint 700 éves bérletet értékesítettünk, körülbelül 200 napi jegyet és 50 több napra szólót. Az idén már több mint 250 engedélyt adtunk el. Az éves bérlet ára 6000, a napi bérleté 1300 dinárba kerül, a több napra szóló 2600 dinár. A horgászegyesület tagsági díja 800 dinár, és ebből tudjuk biztosítani az egyesületünk működését, a többit pedig a tó fenntartására fordítjuk. A tó körül 274 számozott mólót tartunk nyilván, ezek négyzetméterét 125 dinárért vehetik birtokba a horgászok, a házikóért pedig további 250 dinárt kell fizetni. A mólók felülete nem lehet nagyobb 35 négyzetméternél. Azok, akik két évig nem fizetik a bérleti díjat, elveszítik a jogosultságukat a használatára, tavaly 85%-ban teljesítették a bérleti feltételeket – mondta végül a horgászegyesület elnöke. 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír
Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője címmel tartottak Szabadkán, a Városháza dísztermébe
Közép–Európában egyedülálló a magyar nemzetpolitika