Ugrás a tartalomra

Gondnoki szolgálat a magyarlakta településeken

Segíteni mindazoknak, akiket a jelenlegi szociális rendszer nem támogat – ez a falu-, tanya- és peremkerületi gondnoki szolgálat célja. Javítani a segítségre szoruló emberek életfeltételein és biztosítani az alapellátásokhoz, azaz az étkeztetéshez, házi segítségnyújtáshoz, egészségügyi ellátáshoz és a lelki segélynyújtáshoz való hozzáférést.

Számos egyházi és civil szerveződés végez segítő tevékenységet, működtet szeretetszolgálatot Vajdaságban. A VMSZ velük együttműködve hozna létre anyaországi forrásokból, EU-s pályázati támogatásból és önkormányzati költségvetési eszközökből működtetne gondnoki szolgálatot.

Juhász István a magyarkanizsai Alsó-Járásszéli gazda élettársával és négy gyermekével él a tanyán. Jószágtenyésztéssel és földműveléssel foglalkozik. ”Meg kell szokni ezt az életet, kemény kihivás. Ezt tudom mondani, de hát szépség is van benne. Mi ezt szoktuk meg, itt nőttünk fel” – mondja István.

A 74 éves Rozika nénit gallyazás közben találtuk meg a Fodor-dűlőhöz közeli ház előtt. Kicsinyke nyugdijából, szerényen éldegél. Gyermekei Palicson vannak, onnan járnak hozzá látogatóba. Móra Rozália: „Megvagyunk így, küszködünk, de mit csináljon az ember?”

Rajtuk és a hozzájuk hasonló körülmények között élőkön segítene a falu- és tanyagondnoki szolgálattal a Vajdasági Magyar Szövetség. Anyaországi támogatással, szociális munkások és más szakemberek bevonásával a Magyarkanizsához tartozó Horgoson már jól működő gyakorlatot terjesztenék ki Vajdaság magyarok lakta önkormányzataira, településeire.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben